Мария Габриел получава ресор „Иновации и младежи“


Българският еврокомисар Мария Габриел получи своя ресор. Това стана ясно, след като днес шефката на ЕК обяви ресорите на еврокомисарите, а за Габриел е отреден този за „Иновации и младежи“.

Преди минути Урсула ван дер Лайен обяви официално ресорите на новинте еврокомисари. 

„Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения“, заяви ван дер Лайен.

В настоящия състав на ЕК българката отговаря за „Цифрова икономика и цифрово общество“. Вчера Еврокомисията разпространи списък с 27-те еврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като Комисията работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31-ви октомври.

В новата Комисия румънката Рована Плумб получава портфейл „Транспорт“. Гъркът Маргаритис Схинас е ще има ресор „Защита на нашия европейски начин на живот“. Фон дер Лайен уточни, че там влиза миграция и отговорности за защита – т.е. сигурност.

Хърватката Дубравка Шуица ще бъде зам.-председател за демокрация и демография. Както се очакваше ирландският комисар Фил Хоган ще поеме търговията.

Портфейлът на французойката Силви Гулар – „Вътрешен пазар“ ще включва част от задълженията на бившия зам.-председател Андрус Ансип и на Мария Габриел като комисар за дигиталните въпроси. 

След разпределението на ресорите Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, в т.ч. за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата Европейска комисия. 

Коментари