Манастир „Св. пророк Илия“ отбеляза своя храмов празник


На 20 юли всяка година Православната църква прославя Свети пророк Илия – Илинден. Свети Илия е смятан за най-големия библейски пророк и един от най-великите старозаветни мъже. Той е живял по времето на израелския цар Ахав, а житието му представя как при неговата смърт огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Народното поверие гласи, че на Илинден морето взима най-много жертви.

С празнична Света Литургия и курбан своя храмов празник отбеляза и тетевенският манастир „Св. пророк Илия“. Събитието събра множество жители и гости на града, сред които бяха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева.

Д-р Бояджиева отбеляза, че е много развълнувана и радостна от факта, че всяка следваща година празникът събира все повече вярващи. Тя добави още, че след завършването на проекта за ремонт, реставрация и подобряване на околното пространство, светинята ще запази автентичния си облик и дух.

„С реставрацията и обновяването на постройките се цели да се привлекат повече посетители и допълнително да се популяризира този знаков религиозен обект с национално, а защо не и със световно културно значение“, подчерта градоначалникът.

Коментари