Летни дейности за децата от община Троян


Всяка година  съгласно чл. 17, ал.1, т.3 от ЗМСМА общинска администрация при община Троян внася за разглеждане и обсъждане в Общински съвет предложения за занимания с деца и ученици през лятната ваканция, организирани на територията на общината след приключване на образователния процес. Целта на Община Троян е на децата от общината да бъдат предоставени условия за забавни и смислени занимания през лятото, а  за родителите – спокойствие, че децата са под контрол. През настоящата учебна година, която се характеризира с редуване на обучение от разстояние и присъствено обучение, родителите на деца и ученици повече от всякога имат необходимост от занимания за децата им, организирани през лятната ваканция на образователните институции, където да разчитат на сигурна грижа и качество на предлаганата услуга. Предвид намалелите възможности за използването на отпуск от родителите през настоящата година е изготвен график за почистване и ремонт на детските градини за период от две седмици, а летни занимания ще бъдат организирани във всички образователни институции в град Троян и в някои от малките населени места.

Летните дейности включват занимания за подготвителни групи за СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Троян,  НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Троян,  НУ „Христо Ботев“ – гр. Троян, а СУ„В.Левски“- гр.  Троян, където няма сформирана подготвителна група,  ще приема бъдещи първокласници за занимания на открито и творчески дейности.

Летни дейности са организирани и в ОУ „В.Левски“ – с. Орешак, СУ „В.Левски“ – с. Черни Осъм, ОУ „И. Вазов“ с. Дебнево.

Заниманията на всички образователни институции са съобразени с изискването да са по възможност на открито и включват: четене, спортни и забавни игри, рисуване и приложни изкуства, оригами и др.

Най–разнообразна е програмата на ЦПЛР – гр. Троян, която включва и ателиета по художествени занаяти – „Дърворезба“, „Керамика“, приложни изкуства,  вокални групи и др. Центърът също предлага занимания за деца от подготвителна група, а школа по занаяти ще бъде организирана за децата на Троян и в НИЗХИ- с. Орешак от 20 до 30 юни. Детски отдел на библиотеката организира своето традиционно лятно четене всеки вторник и четвъртък на месец юли. Спортните клубове ще провеждат тренировъчните си занимания по график със своите състезатели.

Местните читалища в малките населени места също са предвидили разнообразни дейности в културния календар за 2021 г., като там дейностите ще зависят от броя на децата, избрали на почиват на село. Лятната ваканционна програма за 2021 г. е публикувана на сайта на община Троян, в раздел „Образование“.

Коментари