Лекции, във връзка с рисковете в онлайн пространството, бяха изнесени пред ученици от училищата в община Тетевен и техни родители


На 7 и 8 май 2019 г. във връзка с рисковете в онлайн пространството и необходимостта за развитие на дигитална грамотност на младите хора, по инициатива на Местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни при Община Тетевен пред ученици от общината се представиха превантивни лекции с цел да бъдат призовани да бъдат внимателни в интернет.

Лекциите бяха изнесени пред ученици от ОУ „Васил Левски“ – с. Български извор, ОУ „Георги Бенковски“ – с. Галата, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, ПГСЕУ – гр. Тетевен, ОУ „Христо Ботев“ – с. Глогово и НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен в присъствието и на родители на най-малките.

 Лектор бе Любомир Тулев, един от водещите експерти в областта на киберсигурността и лектор с дългогодишен опит в  обучението на младежи. Той активно се занимава с противодействие на незаконното съдържание в интернет, в това число и сексуалната злоупотреба и експлоатация на деца, като познава отлично и всички онайн платформи, в които се определят като проблемни  като Facebook, Google, Skype и други за България. Участвал е в международни киберразследвания в сътрудничество с ФБР, Европол, Интерпол и редица други чуждестранни правоохранителни органи.

Специалистът запозна учащите с опасностите в мрежата и поднесе решения за справяне с предизвикателства и провокации на различни теми – общуване с непознати, онлайн тормоз, кражба на самоличност, споделяне на лична информация, педофили и фалшиви новини. На всички бяха раздадени правила за безопасно сърфиране в интернет. Родителите бяха  запознати и с важността да обяснят на децата си за рисковете в интернет, да ги научат да използват правилно технологиите, да не посещават неподходящи сайтове, да споделят, както и да подадат сигнал, когато се натъкнат на проблем.

Припомняме, че Любомир Тулев  представи лекции пред ученици от община Тетевен и през есента на 2018 г.  Кампанията на МКБППМН при Община Тетевен ще продължи и занапред с идеята да бъдат обхванати и предпазени от рисковете в интернет всички деца на територията на общината.

Коментари