„Кърваво писмо“ вини Община Троян за… пожара в Чифлик?


Ново „кърваво писмо“ написаха от хотелиерското сдружение в с. Чифлик, представлявано от гръцкия мениджър на хотел „Чифлика Палас“ Такис Дретакис (по-известен като съпруг на сексоложката Кобилкина – бел. ред.) и с най-деен член собственичката на хотел „Фея“ Искра Митева. Отвореното писмо носи подпис „Сдружение КК Чифлик“ и бе разпратено до медиите навръх Баба Марта (1 март 2018 г.), съобщава Блиц.

В предишната си депеша от м. май 2017 г. Община Троян бе обвинена, че „не прави почти нищо, за да превърне курортния комплекс на с. Чифлик в проспериращ курорт от национално значение“ – изработване на ПУП (подробен устройствен план) и комплексна програма за развитие на комплекса, изграждане на централизиран водопровод, централна пречиствателна станция, тротоари, сцена, детски площадки, паркове, прозрачно и пропорционално разпределение на туристическата такса. Това отворено писмо бе подписано от „Сдружение на хотелиерите и ресторантъорите в с. Чифлик и Курортен комплекс „Чифлик“ (вероятно идентично със „Сдружение КК Чифлик“). В отговора си тогава от Община Троян фокусираха вниманието върху основния проблем – „нарастването на риска от спиране на минералната вода, поради това, че довеждащите тръби за минерална вода са незаконни за част от хотелите“. С други думи – върху факта, че няколко хотелиери искат с общински сили и средства да се реши техен частен проблем, който е неглижиран и подценяван от собствениците през годините (изграждане на довеждащ водопровод за минерална вода до обектите им). Последва среща между двете страни, но явно примирието е било временно.

В поредното си отворено писмо от 1 март т. г.  хотелиерското сдружение възобновява атаката срещу Община Троян. Като този път Общината е обвинена за големия пожар в хотел „Балкан“ и липсата на пожарни кранове. „Години и години наред Община Троян умишлено бездейства, оставяйки курорта на произвола да съдбата, като не реинвестира почти нищо от събраните данъци и туристически такси“, е тежкият извод на „Сдружение КК Чифлик“. След което камъчето е изплюто и бездействието на Общината е обяснено с това, че „безмълвно наблюдава как фирма „ДАД“ ООД, нелигитимно провъзгласила се за собственик на водоизточника и водопреносната мрежа, рекетира собственици на хотели, къщи за гости, заведения и вили, незакономерно присвоявайки десетки и десетки хиляди лева годишно, като им продава вода – държавна собственост“. Иначе казано, хотелиерите, стоящи зад т. нар. „Сдружение КК Чифлик“, отново винят Общината за неуредените си частни ВиК проблеми с частната фирма „ДАД“ ООД (тази фирма, между другото, е собственик на един от големите хотели в Чифлик); и призовават да й се потърси (на Общината) най-строга отговорност. От Община Троян дадоха следното кратко, но достатъчно категорично изявление: „Публикуваното в медийното пространство отворено писмо от „Сдружение КК Чифлик“ съдържа откровени лъжи, некоректни и подвеждащи твърдения. Това е поредният случай, в който подобна информация се тиражира без да става ясно кой е нейният автор. Ясно е едно – че голямата част от хотелиерите в Чифлик не стоят зад написаното в писмото и че общински съветник използва така нареченото сдружение за изява на нереализираните си политически амбиции. Община Троян няма да се ангажира с опровержение на лъжи, поднесени от анонимен автор“. По наша информация визираният общински съветник е самият председател на постоянната Комисия по туризъм в местния парламент, активист на троянското сдружение „Съвет по туризъм“, хотелиер и областен председател на ВМРО Даниел Сираков.

Някъде из фейсбук се вижда и „по-кървав“ разширен вариант на отвореното писмо на „Сдружение КК Чифлик“, озаглавено „Молба“ и адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, трима министри, ловешкия областен управител и окръжния прокурор. В „Молба“-та си сдружението, подписало се сега като „Сдружение „Курортен комплекс Чифлика“, молеше премиера Борисов да започне процедура по… излизането на Курортен комплекс Чифлик от община Троян. Но нямаме представа дали тази нелепица, а защо да не кажем и откровена глупост, е автентична.

Коментари