Кухня-майка приготвя храна за близо 500 деца от троянските детски градини


В началото на годината, какъвто беше и поетият от Ръководството на Община Троян ангажимент, „Кухнята-майка“ в ДГ „Буковец“ заработи успешно. Предприемането на тази мярка целеше преминаване към обединено приготвяне на храна, за да се постигне по-здравословно и качествено хранене на децата в детските градини и да се намалят режийните разходи, което от своя страна да доведе до по-ефективно управление на финансовите ресурси.

От първия месец на новата година кухнята заработи. За целта кухненският блок на детска градина „Буковец“ беше модернизиран и дооборудван с необходимата съвременна техника, за да отговори напълно на всички съвременни изисквания. Ремонтирана беше електрическата инсталация и бяха извършени строителни работи за обособяване на необходимите помещения. Към кухненското оборудване, с което градините разполагаха, бяха закупени и допълнителни електроуреди, както и термо-съдове за доставяне на готовата храна до всички детски градини достатъчно топла. За стартиране на дейността на кунята-майка беше изготвена технологична схема, т. н. „Хасеп система“ (система за осигуряване на безопасността на храните при тяхното производство и дистрибуция). В кухнята е назначен и технолог, който да отговаря за качеството и контрола на приготвяната храна.

Съгласно закона за обществените поръчки беше проведена процедура „Доставка на хранителни продукти за нуждите на ДГ„Буковец“, гр. Троян“ и радващото е, че  всички обособени позиции: 1. Хляб и тестени изделия 2. Мляко и млечни хранителни продукти 3. Месо и месни хранителни продукти – пилешко, пуешко, заешко месо и риба 4. Месо и месни хранителни продукти – телешко, свинско месо и агнешко месо 5. Яйца 6. Пресни плодове и зеленчуци 7. Плодови и зеленчукови консерви и пакетирани хранителни продукти”, бяха спечелени от троянски фирми- Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД,; „ИРАМАКС ТРЕЙД“ ЕООД; „Родопа Троян“ ООД“; ЕТ „Теменуга Парушева“.

Вече всички деца, посещаващи троянските детски градини, се хранят с приготвената в Кухнята-майка храна.

От началото на 2019 г. настъпи и друга промяна в организацията на храненето на най-малките деца – децата от яслените групи в ДГ „Буковец“ и ДГ „Мир“. Те вече получават качествена и здравословна храна от Детска млечна кухня, която е специализирана в приготвянето на ястия за децата до 3-годишна възраст.

 

Коментари