Край на 44-тото Народно събрание, чакаме новото през май


Вчера сутрин депутатите се събраха за последното редовно пленарно заседание на 44-тото Народно събрание. От днес стартира и предизборната кампания за парламентарния вот, който беше насрочен с указ на президента Румен Радев за 4-ти април 2021 година. Така във времето от 8 до 24 март народните избраници ще бъдат в отпуск, като няма да се провеждат и редовните пленарни заседания, но се запазва възможността за свикване на извънредни заседания. Конституцията предвижда този вид събирания на депутатите да може да се прави от председателя на парламента, по искане на една пета от народните представители, по искане на президента или на Министерски съвет.

Разпускането на 44-тия парламент ще се проведе на 25-ти март, точно 10 дни преди изборите.

А в последния работен ден народните представители гледаха кратък дневен ред. Заседанието започна с промяна в програмата, от която стана ясно, че няма да се гласува отпускането на държавни парични награди за особени заслуги към държавата. Предложението за отпадането на точката беше внесено от председателя Цвета Караянчева с мотива, че до момента правителството не е внесло в деловодството списък за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Така над 90 певци, музиканти и артисти, сред които Силвия Кацарова, Георги Христов, братя Аргирови, Христо Кидиков и др. ще се наложи да чакат решението на следващия парламент за паричните си награди от 300 до 500 лв. месечно за срок от 3 години, като за някои сумата ще е 700 лв.

Така депутатите продължиха с разглеждане на искането на БСП за преговори на правителството за доставки на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“. След дебат пленарната зала реши кабинетът да не започва преговори за ваксината, преди тя да е одобрена от Европейския съюз.

След това работата на депутатите продължи с редовния парламентарен контрол. На него се явиха двама министри. Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова представи информация за осигуряване съхранението на машините за гласуване, а министърът на земеделието, хранните и горите Десислава Танева отговори на депутатски питания относно пострадали земеделски земи и застрашени къщи, вследствие от наводненията в община Стралджа и на въпрос за почистването на коритото на река Поповска и проблем с дигите в селата Попово и Воден в община Болярово.

Този парламент ще остане в историята и като първия, който започна мандата си в една сграда, а го завърши на нов адрес и с обновена пленарна зала.

„Проведени са 158 редовни и извънредни заседания с дебати и в присъствието на неправителствени органзации и гражданското общество“, заяви още Александрова.

Като важни за обществото законови промени тя изтъкна следните поправки: на първо място в началото на 44-тото Народно събрание приети бяха изменения в НПК, с които са въведени мерки за значително ускоряване съдебния процес при корупционни престъпления по високите етажи на властта. След това бяха приети мащабни промени в АПК, които въведоха мерки за по-ефективно правосъдие.

„Приехме изцяло нов закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с който отговорихме на необходимостта от създаването на ефективен орган за противодействие на организираната престъпност, както и определихме механизмите за борба с корупцията на лица, заемащи висши държавни длъжности. През 2017 година приехме Закона за европейската заповед за разследване, с което въведохме и нейното изпълнение между държавите-членки на ЕС и обезпечихме ефективното разследване на престъпления с трансграничен елемент. През 2018 приехме важни промени в НК. След отхърлянето на Истанбулската конвенция приехме промени за защита след всякакви актове на насилие, включително и домашното насилие. През 2019 година приехме важни промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Вече административните съдилища ще разглеждат и делата, когато тези актове са постановени в нарушение на правото на ЕС и от тях са произлезли вреди на частно-правни субекти“, обясни още председателят на правната комисия.

Анна Александрова припомни и промените в Закона за борба с трафика на хора, които бяха въведени изискванията на международните правни норми и актуазираната институционална рамка за действие на трафика на хора и закрила на жертвите.

„На следващо място беше въведен и Законът за действията и мерки по време на извънредното положение, като беше предвидено въвеждането на извънредни мерки за предпазване и ограничаване на разпространението на коронавируса. Не на последно място приехме изменения в Закона за Търговския регистър и Закона за юридически лица с нестопанска цел. Приехме и изменения в Закона за административните нарушения и наказания, с които създадохма ефективни граници за  правото на защита на граждаите в извънсъдебната фаза. През 2020 година приехме и важни промени в ГПК, с които създадохме норми, регулиращи упражняването на процесуални права и електронна форма и предвидихме обезпечаването и въвеждането на единна информационна система на съдилищата. Миналата година приехме и поправки в Закона за юридическите лица с нестопанска цел за предотвратяване на последиците от забава в пререгистрация на юридическите лица и регистъра на юридическите лица и удължихме срока за регистрация. На следващо място приехме изключително важни промени в Семейния кодекс, с които разширихме възможностите за доказване на бащинство и оспорване на припознаването“, обобщи още Александрова и добави, че не на последно място бяха приети и промени в Изборния кодекс, с които беше въведено машинното гласуване и се запази възможността за вот с хартиена бюлетина.

А, както „Правен свят“ вече писа, часове преди последния звънец на редовното пленарно заседание станаха ясни и нови законопроекти, внесени в Народното събрание за поправки в НК, НПК и изборния закон.

„Тези законопроекти няма да бъдат разгледани в 44-тото Народно събрание, тъй като не планираме разглеждане в Комисия и пленарна зала, но предполагам, че в следващия парламент ще бъдат гледани. По правилник и закон тези законопроекти трябва да бъдат входирани отново“, заяви още председателят на Комисията по правни въпроси Анна Александрова.

А 44-тия парламент ще отиде в историята окончателно на 25 март 2021 година, когато депутатите ще се съберат за последно в този състав за официалното разпускане.

Новото 45-то Народно събрание се очаква да бъде създадено най-късно в началото на месец май 2021 година.

Източник: Правен свят

Коментари