Кошмар: Не е за вярване какво се случва в тялото, когато ядете домати


Възможно ли е детският писател Джани Родари, който е написал „Приключенията на Лукчо“ да си помисли, че неговият дон Домат от негативен приказен персонаж, ще се превърне в истински враг на хората.

Изтъкнат кардиолог и автор на редица книги, свързани с правилното хранене – Стивън Гундри разкри какви кошмарни вреди ни нанася храненето с домати. 

Оказва се, че колкото и да обичаме да хапваме този зеленчук със сиренце през лятото, всъщност вредим безкрайно много на организма си. Кардиологът разкрива какво точно се случва с тялото ни, ако ядем домати.

„Доматите са много агресивна храна. Те причиняват възпаления, повишаване на теглото и сериозни алергични реакции. Най-лошото е, че лектинът атакува клетките ни и единственият начин да се преборим с този протеин е просто да го откажем“, казва в една от книгите си кардиологът. 

Според Гунди диета без лектин може да се справи с наднорменото тегло много по-бързо, защото този протеин допринася за натрупването на мазнини. 

„Като лекар разчитах на научните си изследвания за работата си. Направих проучване, в което участие взеха 1000 души.

Тези от тях, които спазваха диета без лектини, не показаха признаци на възпаление, инфекции и проблеми през първите три месеца“, казва кардиологът. 

Според калифорнийският лекар този протеин допринася за развитието на деменция, плешивост, акне, анемия и синдром на хроничната умора.

Важно е да подчертаем, че това не е присъщо само за доматите, но и за всички бобови и млечни продукти. Те са включени в списъка от забранени продукти на кардиолога. 

Все пак доматите са една идея по-безвредни, ако ги сервирате белени. В идеалният случай те не се ядат сурови, а варени. 

Лекарят препоръчва да забравите и за царевицата./jenata.blitz.bg

Коментари