Костадин Костадинов: Правителството на сглобката разпространява дезинформация, докато ни превръща в бежански лагер 


Днес на брифинг на „Възраждане“  председателят Костадин Костадинов коментира поредната лъжа на правителството, разпространена от пресцентъра на Министерски съвет и озаглавена „отговор на дезинформацията“.Той цитира съобщението като го определи като дезинформация, след което обясни какво точно в него не отговаря на истината. Текстът, който визира Костадинов, е свързан с Шенген и гласи:
„Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 г. насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна.“., според уточнение от Министерски съвет.

Костадинов уточни, че Регламентът Дъблин не се спазва от  европейските държави. Неговият срок изтича през март 2024 г. и на практика не работи. Във връзка с това от „Възраждане“ още в първия ден от работата на Народното събрание ще зададат въпрос на министър-председателя на ротация от сглобката, с който ще поискат информация: Колко точно са нелегалните емигранти като процентно и количествено отношение, регистрирани в европейските държави по Дъблинския регламент. 

„Информацията, която ние имаме, е, че  Регламентът Дъблин не се прилага в европейските държави. В европейските държави започна голям ръст на дясно консервативните суверенистки формации, които отказват изпълнението на този регламент. Включително и сега, когато бях във Флоренция по покана на Матео Салвини – министър в правителството на Италия  и зам.-министър председател, една от темите на разговора ни беше тази. Италия държи да не изпълнява Дъблинските регламенти. Същото е и в останалите европейски държави.“, каза Костадинов.

Той добави, че никой от българските управляващи до момента не е дал логично обяснение защо страната ни трябва да влезе в Шенген и какви са ползите ни от това. 

„Единственото, което се обяснява на българите е, че няма да има опашки по границата с Гърция и Румъния. Проблем, за който не ни е нужен Шенген, тъй като може да бъде разрешен с двустранни споразумения между държавите ни. Освен това  в съобщението на Министерски съвет е написано „стриктно прилагане на Дъблинския регламент“. Точно в думата „стриктно“ се крие уловката. Дъблинският регламент не се прилага от европейските държави, а когато България приеме да го прилага „стриктно“ става така, че сме единствената държава, която ще прилага този регламент. Такова условие към Румъния например няма. Нашата северна съседка няма обща граница с Турция, каквато имаме ние, и това услужливо се спестява като информация на българските граждани. В съобщението на Министерски съвет е написано “ правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС“. Само че не в ЕС, а в Шенген, което значи, че стъпили на наша територия, бежанците отиват в първото село, предават се и се регистрират. След това, където и да отидат в Европа, ако бъдат хванати, се връщани отново тук.“, каза още Костадинов.

Той добави, че има опасност страната ни да се превърне в огромен бежански лагер, а Европейският съюз вероятно отново ще ни обясни как ще ни даде средства, за да изградим лагери, да работим в тях.

„Опасността пред България е огромна. Населението на нашата страна намалява с по 100 000 човека годишно и ако на тяхно място идват 100 000 емигранти от Африка и Азия, ние не само ще се превърнем в огромен бежански лагер, но ще изчезнем като народ и държава. Единственото, което може да бъде спасително за България, е на предстоящите европейски избори през юни 2024 г. „Възраждане“ и нашите партии партньори в Европа да имаме мнозинство в Европейския парламент. Нашата политическа организация има партньори и приятели в Европа, които също като нас не искат да се прилагат Дъблинските споразумения, не желаят подписването и на пакта за миграция, който се подготвя в Европейския съюз, и не желаят мигранти в страните си и в Европа .“, добави още Костадинов.

Коментари