Коледните светлини в Троян грейнаха, а каузата, която ще подкрепим за трета поредна година е „Подари на непознат“


С празнично настроение, на 5 декември, по традиция в Троян грейнаха коледните светлини. Преди Коледа във всеки дом елха с разноцветни светлини, играчки, орнаменти, лакомства предвещава идващите празници, а заедно с всички троянци и гости на града кметът Донка Михайлова запалва светлините на градската елха.

През настоящата година помощник на кмета при запалването на коледните светлини беше десетокласникът от СУ „Св. Климент Охридски“ – Деян Христов. Деян спечели първо място в конкурс „Заедно в 21 век“ за мултимедийна презентация към школата по информационни технологии при Център за подкрепа за личностно развитие, с ръководител г-жа Диана Урчева. Наградата е 5-дневна екскурзия в Москва. Постиженията му се изразяват в множество първи награди в областта на математиката и информатиката. Към момента е участник в обучителен проект на МОН „IT – Кариера“, който се провежда в Правец. Помощник в запалването на коледните светлини трябваше да бъде и троянската спортистка Цветелина Маринова – призьор на Световно ученическо първенство по самбо в гр. Орел, Русия, но тя беше на състезание.

След пожеланията за мирни и топли празници, кметът Михайлова спази още една традиция – обявяване на благотворителна инициатива, зад която заставя със своя екип. За трета поредна година, кметът Михайлова призова хората да подарят на непознат. „Подари на непознат“ е инициатива, която Донка Михайлова обяви за първи път през 2016 г. Кампанията отново има за цел да подпомогне нуждаещи се хора на територията на общината с предмети и/или храни.

Как може да се включите? По познатия механизъм – всеки, който желае може да остави опакован подарък (с картичка, в която да опише съдържанието на подаръка) в Община Троян – при дежурния служител, в центъра за обслужване на граждани и при служителите в сектор „Социални дейности“ – помещаващи се в административната сграда на ул. „Любен Каравелов“ № 42, ет. 1. На посочените места ще има и списък с информация за хората, които ще може да зарадваме през настоящата година. Всеки, който желае да подпомогне дадено лице, може да подари своите подаръци лично или подаръкът ще бъде предаден от служителите на Общината.

Подаръците се събират до 27.12.2018 г.

 

Списък на самотни възрастни хора, деца и младежи от кампанията „Подари на непознат 3“, Коледа 2018 г.

 

  • Жена, 75 г., сТЕЛК II ст. Страда от болестта на Хайне Меден. Живее сама.
  • Жена, 86 г., живее сама на квартира, няма близки. Страда от мозъчен инсулт и е в тежко здравословно състояние.
  • Жена, 89 г., самотно живееща, няма собствено жилище, живее в къща на познат-благодетел. Трудно подвижна, поради счупване на лява бедрена кост. Има разностранни интереси. Ще я зарадва хубава книга, приятелска визита и хранителни продукти за празниците.
  • Мъж, 48 г., страда от детски паралич. Нуждае се от хранителен пакет за Коледа.
  • Мъж, 31 г.,с ТЕЛК 100 % с ч. п. страдащ от Спинална мускулна атрофия. Нуждае се от хранителен пакет и внимание за празниците.
  • Мъж, 35 г. с ТЕЛК 100 % с ч. п. с диагноза също Спинална мускулна атрофия. Двигателна безпомощност. Нуждае се от хранителен пакет и внимание за празниците.
  • Мъж,61 г., ТЕЛК 100 % с ч. п., страдащ от Детска церебрална парализа с тежка долна спастична парализа. Невъзможно самообслужване. Ползва инвалидна количка. Живее сам. Нуждае се от хранителен пакет за Коледа.
  • Жена,48 г., с ТЕЛК 100 % с ч. п. с диагноза Детска церебрална парализа. Силно затруднена походка. Невъзможно самообслужване. Живее сама. Пише поезия. Би се зарадвала на книга и хранителни продукти.
  • Мъж, 30 г., с ТЕЛК 100 % с ч. п. с диагноза Детска церебрална парализа-долна спастична параплегия и монопареза на лява ръка. Живее сам. На втори етаж в собствено жилище. Не излиза от дома си. Има необходимост от контакти и подарък – изненада.
  • Жена, 48 г., вдовица, с ТЕЛК 95 % с ч.п. Страда от Множествена склероза – ремитентно проградиентен ход. Пертрохантерна фрактура на лява бедрена кост. На легло, напълно зависима от друго лице. Има син – студент. Живеят много скромно и биха се зарадвали на хранителни продукти за Коледа.
  • Мъж, 72 г., с ТЕЛК 97 %, – военноинвалид. Живее сам. С хематологично заболяване и сърдечна операция. Подходяща подкрепа са празнични храни за Коледа.
  • Мъж, 49 г., с ТЕЛК 100 % с ч. п. Военноинвалид, пострадал по време на военна служба. Извършена мозъчна операция, но останал на легло. За него се грижи баща му. Нуждае се от памперси и хранителни продукти.
  • Мъж,41 г., с ТЕЛК 100 % с ч. п. Военноинвалид, живеещ сам в гр. Троян. Ще се зарадва на хранителен пакет за празниците.
  • Четири младежи от Защитено жилище за лица с физически увреждания в с. Дълбок дол: момче на 26 г. с ТЕЛК 80 % за умерена умствена изостаналост. Мечтае за черен кожен калпак. Има подарена носия. Добре танцува и желае да гледа концерт на ансамбъл за народни танци в гр. Троян; Мъж на 33 г., с ТЕЛК 50 % за лека умствена изостаналост. Нуждае се от плътен панталон р-р XLи ботуши; Мъж на 33 г. с ТЕЛК 100 % с ч. п. с диагноза Фокомелия (Други вродени аномалии на крайниците) Интересува се от компютри, умее да ги ремонтира. Има умения да се справя сам с ежедневните си потребности. Ще се зарадва от контакти с „Непознати приятели“ и интересен IT подарък за Коледа; Жена на 32 г. с ТЕЛК 80 % с диагноза Немиелинова полиневропатия. Самостоятелна и сръчна. Грижи се за реда и координира дейностите на „момчетата“ в Защитено жилище. Като дама, би се зарадвала на козметика, обеци и лакомства за Коледа.

Младежите от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в с. Дълбок дол са пет – трима мъже и две жени на възраст от 24 до 35 години. Те живеят в семейна среда и посещават услугата през делничните дни. Ще ги зарадват забавни и увлекателни игри, подходящи книги с илюстрации, блокчета за рисуване, книжки за оцветяване, лакомства.

  • Жена на 23 г., с ТЕЛК 99 % с ч. п. с диагноза Мултикистична енцефалопатия и вътрешна и външна хидроцефалия. Малформативен синдром. Синдром на Корнеле де Ланж. Квадрипаретичен и псевдобулбарен синдром. Симптоматична генерализирана епилепсия – генерализирани припадъци. Жена прикована на инвалидна количка, която е напълно зависима от грижа. Обича музика и ще се зарадва на атрактивен подарък и лакомства.
  • Мъж на 31 г., с ТЕЛК 100 % с диагноза Легастения. Майката изцяло се е посветила на отглеждането му. Работи като негов личен асистент. Нуждае се от хранителен пакет за празниците.
  • Мъж на 27 г., с ТЕЛК 95 % с ч. п. страда от Шизофрения, проста форма. Тежко и невъзвратимо изразена негативна симптоматика. Нуждае се от хранителен пакет за празниците.
  • Мъж на 28 г., с ТЕЛК 100 % с ч. п. Тежка умствена изостаналост. Нуждае се от развлекателна игра или хранителен пакет за празниците.
  • Жена на 28 г., с ТЕЛК 92 % с ч. п. Лека умствена изостаналост и симптоматична епилепсия в ремисия. Обича музика. Ще се зарадва на лакомства.
  • Жена на 29 г., с ТЕЛК 98 % с ч. п. Страда от Детска церебрална парализа. Симптоматична епилепсия и лека умствена изостаналост. Ще я зарадва занимателна игра и лакомства.
  • Момиче на 6 г., с ТЕЛК 85 % с чужда помощ, с диагноза: Атактична церебрална парализа. Посещава предучилищна група. С детето работи ресурсен учител. Има сестра, майката не работи, за да се грижи за детето и сестра му.
  • Момиче на 7 г., с ТЕЛК 75.75 % без чужда помощ, с диагноза: Болести на орбитата. Състояние след краниотомия в дясно и резекция на нервус оптикус, частична екстирпация на туморна формация. Остатъчен екзофталм на дясно око и атрофия на зрителния нерв. Рецидив. Детето е в първи клас, живее с баба си. Било е подкрепено в Кампанията през 2017 г. Има нужда от приятели и лакомства за Коледа.
  • Момче на 14 години, отличен ученик и неговият брат на 11 г. (Предложението за включване е от Дружество „Военноинвалид“ гр. Троян, като деца на военноинвалид, пострадал по време на военна служба, с инвалидна пенсия от 204 лв.) Биха се зарадвали на подаръци за Коледа и лакомства.
  • Момче на 4 г. с ТЕЛК 60 % с диагноза: Епилепсия. Външна хидроцефалия. Посещава детска градина и момиче на 2 г. с ТЕЛК 60 % с диагноза: Епилепсия, отглеждана от майката. Имат по-голяма сестра, майката отглежда сама трите си деца. Нуждаят се от книжки, дидактични игри и лакомства.
  • Деца настанени в Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания с. Дълбок дол – 11 на брой, на възраст от 12 до 17 години, от семейства в риск, които не могат да се грижат за тях. Седем деца са момчета, имат нужда от нови зимни якета, суитшърти, тениски, бельо, чорапи и лакомства. Момичетата се нуждаят от бельо, козметика и зимни якета.
  • Момиче на 4 г., с ТЕЛК 100 % с чужда помощ – Епилепсия. Детска церебрална парализа-хипотонична форма. Детето има сестра на 11 г. Бащата е с ТЕЛК 90 % . Би се зарадвало на играчка и лакомства.
  • Момче на 13 г., ТЕЛК 95 % с ч.п. Остра лимфобластна левкемия. В-клетъчен фенотип. Рецидив. В момента на лечение в Германия. Няма да се върне за Коледа. Има нужда от малък стилен подарък, с който да разбере, че Троян го подкрепя в трудната борба с тежката болест. Бащата ще пътува при него между 10 и 14.12.2018 г. и може да пренесе нашия подарък.
  • Момче на 14 г. Пълен сирак. Отглежда се от бабата с минимални средства – 150 лв. месечно. Учи. Нуждае се от зимни обувки и хранителни продукти за празниците.
  • Момиче на 14 г. Изоставена от родителите си. Отглежда я бабата с пенсия от 260 лева. Учи. Има потребност от зимно яке, дрехи, обувки и лакомства за Коледа.
  • Момче на 13 г. и момче на 6 г. – братя, отглеждани от безработната си майка. Семейството гладува. Единствения им доход са детските надбавки. Децата учат. Нуждаят се спешно от прилични дрехи и хранителен пакет за Коледа.
  • Момче на 14 г. Майката го отглежда сама с 37 лв. детски надбавки. Учи. Нуждае се от зимни обувки, топли дрехи и храна за празниците.
  • Момче на 15 г., с лека степен на умствена изостаналост. Отглеждан от бащата. Детето учи;
  • Момиче на 12 г. Отличничка. Отглежда се от кръстницата ѝ. Нуждае се от зимни дрехи, обувки и лакомства за Коледа;
  • Четири деца с безработни родители. Семейството живее в една стая в стопански двор. Учат. Живеят на ръба на бедността. Децата са момче на 14 г., момиче на 12 г., момиче на 10 г. и момче на 8 г. Имат нужда от дрехи, обувки тетрадки и учебни помагала, раници за училище и храна.
Коментари