Кои общински съветници са в конфликт на интереси и трябва да напуснат Общинския съвет в своята община…


ЗМСМА предвижда сериозни ограничения за парламентаристите. Общински съветници няма да имат право да сключват договори под каквато и да е форма със своята община.

Ако имаш брат/сестра и той е сключил договор с общината и това влиза в нарушение на закона и бива предсрочно прекратен мандата на общинския съветник. Общинският съветник е общопрактикуващ лекар, т.нар „джипи“ и е едноличен търговец или еднолично дружество,  няма право да наеме кабинет в общинската поликлиника.

От 01.12.2019г. общинският съветник не може да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има договори  не само с общината, но и с дружества с общинско участие и общински предприятия. 

В антикорупционния закон е залегнала  забраната за общинския съветник да  извършва определени действия в частен интерес, т.e. да водят до облага от материален или нематериален характер за него или за свързани с него лица. Тази забрана се пренася и в миналото-подобни действия са недопустими спрямо дружества, с които общинския съветник е бил свързан една година преди да стане такъв, а и за  бъдеще време-общинският съветник няма право в едногодишен срок да става акционер, съдружник, управител и дори служител в дружества, за които е извършвал подобни действия, докато е изпълнявал службата си.

В тази връзка TroyanPress ще покаже кои общински съветници са в конфликт на интереси. В случай, че открием такива, то те би трябвало да напуснат общинския съвет в своята община, тълкувайки закона. Отправяме питания към следните общини – Троян, Тетевен, Ловеч, Севлиево и Дряново.

Коментари