Кметът проведе работна среща с медицинските специалисти в училищата и детските градини в общината


Кметът Донка Михайлова, ресорният заместник-кмет Поля Димова и главният експерт „Социална и здравна политика“ Валентина Даскалова проведоха работна среща с медицинските специалисти в училищата и детските градини на територията на общината. Срещата се състоя на 25 януари и е част от поредицата разговори със специалисти в различни сфери, които кметът провежда в началото на мандата.

По време на срещата, ръководството на общината и медицинските специалисти обсъдиха резултатите от годишните медицински прегледи за учебната 2014-2015 г. в община Троян и сравнителния анализ с предходната учебна година. За общината 96,5 % от децата и учениците, подлежащи на профилактични прегледи за 2015 г., са преминали на прегледи при личните си лекари. Като основен проблем на учениците в област Ловеч, обобщените данни посочват затлъстяването – 17.7 % за цялата област. Макар и проблемът да е на дневен ред и в троянска община, резултатите за община Троян са значително по-ниски – 7.6 % от учениците спадат в групата с тегло извън нормата. Обобщените резултати показват още, че децата в детските градини боледуват значително по-често, като най-голям дял – 92,2 %, се падат на децата във възрастова група 4-6 години. Превес в заболяванията имат пневмониите – 29,7 %, или 61 регистрирани случая, предимно при по-големите. В ученическа възраст, при профилактичните прегледи са установени 273 заболявания (или 10%), като с най-голям дял са хроничните заболявания на тонзилите.

Обсъдено беше разпределяне на средствата по единните разходни стандарти за функция „Здравеопазване“ за 2016 г., за издръжка на кабинети и медикаменти. Основната тема, която г-жа Михайлова постави пред специалистите бе свързана с начините за повишаване ефективността на работа, подобряване качеството на обслужване и за оборудване на медицинските кабинети.

Срещи в този формат предстоят през годината, защото е важен непрекъснатият контакт с хората, които се грижат за троянските деца.

 

Станислава Цукева

„Връзки с обществеността“

Коментари