Кметът на Тетевен започна своята обиколка по населените места в общината

Обиколката е във връзка с представянето на Годишния отчет за изпълнението на програмата за управление на община Тетевен за 2017г.


Обиколката на кмета д-р Мадлена Бояджиева започна със селата Малка Желязна и Гложене. Първо, в списъка попадна с. Малка Желязна, където д-р Бояджиева заедно с кметския наместник Лилия Жебраел, зам.-кмета Свилен Русинов и председателя на ОбС – Тетевен Мария Стойчева се срещнаха с най-будните жители на селото. След представянето на отчета за изминалата година, бяха обсъдени множество въпроси, касаещи местното население като – ще отвори ли врати магазин в селото и начини за доставка на продукти, ситуацията с безводието през летните месеци и др. В получилата се ползотворна дискусия, хората благодариха и изказаха своята радост, че са изслушани и им е обърнато внимание.

Втората среща се проведе с жителите на село Гложене, където екипът на д-р Бояджиева бе посрещнат от кмета на селото Милчо Милчев. Дискусията започна с представяне на отчет от г-н Милчев, съсредоточен върху това – какво е направено в селото и какво ще се направи през 2018г., след което думата бе дадена на кмета д-р Бояджиева – за един по-обстоен и подробен анализ на Годишния отчет на община Тетевен за 2017г. Бяха дадени подробности около най-наболелите въпроси като този с изграждането на нов мост по пътя Тетевен – Ябланица. Градоначалникът каза, че е започнало проектирането, като през 2018г. се очаква изграждането на въпросния мост.  Д-р Бояджиева добави, че ще бъде реконструирана старата църква в селото, а тази на центъра ще бъде ремонтирана.

Друг важен въпрос, който получи своя отговор, бе за Общинското сметище. За неговата рекултивация от ПУДООС ще бъде финансиран одобрен вече проект за 1,2млн. лв., като около 300 хил.лв. ще е собствения принос на общината. Те трябва да бъдат осигурени като безлихвен заем и да се гласуват от ОбС – Тетевен, а очакванията са, че дейностите по закриването ще започнат през 2018г.

Бе отчетен и факта, че тази година в селото ще бъдат инвестирани 50 хил. лв., част от които ще се използва за ремонта на три улици. Повдигна се въпроса за масовото неплащане на данъци, както и за безработицата и свободните работните места, а направения извод бе, че работа има, но няма желаещи.

Д-р Бояджиева представи данни за открити около 200 нови работни места през 2017г. на територията на общината. По програмите за безработни общината е назначила 150 души, а по данни на Бюрото по труда общо назначените лица в общината за 2017г. са 1194.

 Кметът добави, че е наследила около 5млн. лв. задължения в началото на своя мандат, които към 2018г. година са стопени до 1,5 млн.лв. Тя допълни още, че  се изплащат и два големи кредита по 4млн. лв., които отново са заварени от предходните управления и струват на общинската хазна 800 хил.лв. годишно.

Д-р Бояджиева отчете и помощта, която правителството оказва на общината. През месец март бяха отпуснати 1 096 545 лв. – временен безлихвен заем, от Централния бюджет, за финансово оздравяване, а последната отпусната сума е в размер на 1 млн.лв. – целева субсидия за ремонт на пътища в цялата община.

Градоначалникът даде информация и за това, че има желание от инвеститори да започнат дейност на територията на общината, но големият проблем е, че всички стари предприятия са приватизирани и няма общински терени, които да се предоставят. Д-р Бояджиева каза още, че Общината прави опити за контакт между инвеститорите и собствениците на тези частни имоти, но към момента няма постигнати споразумения.

Относно общинското дружество „Четпром“ ЕООД, се очаква произнасянето на Върховният административен съд, като последна инстанция по дело, заведено от Дир.бг Холдинг“ ЕАД, срещу решението на ОбС за приватизацията, определящо конкурсните условия. Тъй като съдебното производство не е приключило, процедурата по приватизацията на “Четпром” ЕООД е  временно спряна/.

След представянето на отчета, присъстващите поставиха своите въпроси и казуси. Д-р Бояджиева се ангажира с някои от поставените въпроси, докато на други бе отговорено още в залата. Двете посещения, в Малка Желязна и Гложене, бяха определени като ползотворни и полезни както за жителите на селата, така и за кмета и неговия екип.

Коментари