Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева се срещна с представители на ромската общност по повод Международния ден на ромите


На 8 април 2019 г. Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева се срещна с изявени представители на местната ромска общност в общината по повод отбелязването на Международния ден на ромите. Той се чества почти 3 десетилетия, като официално е приет в календара на ООН и Европейския съюз  през 1992 г. и на него целият свят отдава почит към жертвите роми през Втората световна война.

На срещата присъстваха Бисер Петков, Беро Петков, Иван Радев и Марко Лазаров, които споделиха наболелите проблеми както за ромската общност, така и за града и община Тетевен като цяло и изразиха задоволство от направеното за общината в последните години. В обсъждането се включиха още зам.- кметовете Борис Врабевски, Свилен Русинов и Тони Стоев, както и Ст. инсп. Георги Аврамов – РУ Тетевен – МВР и Христо Христов – Директор на Дирекция „Бюро по труда“ – гр. Тетевен.

Сред актуалните посочени теми бяха инфраструктурата на общината, в частност ромската махала на гр. Тетевен и необходимостта за реконструкция на ул. Баньо Маринов и ВиК инсталациите, контролът върху изпълнението на строителните проекти, сигурността в кварталите и противодействието на битовата престъпност, образованието на ромите, зависимостите на младежите към наркотични вещества, мерките за социално включване и диалог между общностите и институциите и трудовата заетост.

Д-р Бояджиева поясни, че през целия й мандат се полагат усилия да се решават посочените проблеми, въпреки трудностите, като напомни отново, че в участъка на ул. Димитър Благоев вече тече ремонт на водопровода, които е ключов и за ромската махала, където предстои още и изграждане на детска площадка. Получено беше уверение от Ст. Инсп. Аврамов, че, за разлика от съседни общини, ромите на територията на община Тетевен, имат нисък ръст на противообществени прояви в последните години, но за съжаление проблемът с употребата на наркотични вещества стои не само в общността, заради трудностите по разкриване и доказване на престъпления, свързани с разпространението на същите, въпреки ежедневните усилия на органите на реда. Бяха коментирани усилията на Кмета на общината, съгласно закона, да противодейства на отпадането на деца от системата на образованието, както и работещият от 1 г. механизъм, който дава резултати в сътрудничество с училищата и МВР. Представена бе и официална информация от Христо Христов – Директор на Дирекция „Бюро по труда“ – гр. Тетевен, която посочва, че висок % от самоопределящите се за роми лица, които са пожелали да се включат в програми за временна заетост, се справят успешно на работното си място, но бе отчетено, че има безработни, които предпочитат да работят в сивата икономика, да работят временно в чужбина или изобщо да не работят, независимо от предлаганите възможности. Посочено бе, че има работни места и възможности фирмите да наемат лица от ромски произход.

Представителите на ромската общност споделиха, че има много талантливи деца и младежи, които желаят да се развиват и част от тях успешно се обучават във висши учебни заведения, което е гордост за града. Д-р Бояджиева отчете, че училищата имат извънкласни програми, окуражаващи всички деца да градят полезни качества и навици. Наблегна се на важността от сътрудничество между общността и държавните органи с цел постигане на интеграцията на ромите и важността от комуникация за решаването на проблемите, защото само своевременното и надеждно взаимодействие може да доведе и до още по-добри резултати.

Срещата бе изключително ползотворна за двете страни на позитивния диалог, както като коректив на направеното до момента и обратна връзка на гражданите, така и като поглед в бъдещето за още по-добри резултати с общи усилия и ангажимент за решаване на проблемите.

Във връзка с отбелязването на събитието в Община Тетевен ще се проведе и Ден на отворените врати и Кмет за един ден за учениците от ромския етнос, които ще обучават в училищата на територията на гр. Тетевен. Учениците ще имат възможност да се запознаят с ролята на Общината в социалната среда, дейността на общинската администрация и функциите на служителите й. Заради учебната програма същият ще се състои от 10:00 ч. на 10 април 2019 г (сряда).

Коментари