Кметът на Общината проведе среща с всички директори на училища и детски градини от община Троян


4На 8 януари, в първата седмица от новата година, кметът г-жа Михайлова проведе среща с директорите на училища и детски градини на територията на община Троян. Срещата се състоя в Информационно-културния център в Троян. Целта бе да бъдат дефинирани основните предизвикателства пред предучилищното и училищно образование за 2016 г. и до края на мандата. Срещата бе част от дискусиите, които Кметът на Общината води с различни професионални и социални групи, в хода на подготовка на управленската програма за мандат 2015 – 2019 г. Участие в дискусията взеха още г-жа Поля Димова, заместник кмет на Община Троян; г-жа Иванка Джабраилова, началник на отдел „Образование, култура, социални и младежки дейности“; г-жа Галя Белевска, началник на отдел „Бюджет и човешки ресурси“; експерти от Община Троян.

Г-жа Михайлова представи своето виждане за основните предизвикателства, които Законът за предучилищното и училищно образование поставя на дневен ред. Обща беше изразената тревога от прехвърлянето на осмия клас в средната степен на училищата. Това ще постави в особени затруднения малочислените училища.

2Обсъден беше въпросът за създаването на Център за личностно развитие в Троян. С особена отговорност бе коментирана темата за връзката на образователната система с потребностите на бизнеса, за управлението на качеството на образованието и за потребността от въвеждане на дуално обучение.

Кметът постави темата за потребността от създаване на нови гъвкави форми за педагогическо взаимодействие в детските градини – почасови, съботно-неделни и сезонни. Създадени бяха работни групи, които ще разработят предложение за формула за разпределение на делегираните средства от бюджета на училищата и детските градини.

 

Станислава Цукева

„Връзки с обществеността“

Коментари