Кметът на Ловеч със сигнал до прокуратурата за депото


Сигнал до Върховната касационна прокуратура с копие до Окръжната прокуратура в Ловеч подаде днес кметът Страцимир Петков. Той касае сключен през август м.г. договор по възлагане за изграждане на площадка за депониране – клетка №2 – етап I – изграждане от Регионалната система за управление на отпадъците. Това съобщи кметът на пресконференция днес.

Договорът е влязъл в сила от датата на подписването, като срокът на изпълнението му от 89 дни е започнал да тече от датата на откриването на строителната площадка. В момента е спрян с Акт 10.

Към момента на подписването на договора и към датата на откриването на строителната площадка в Община Ловеч не е имало осигурено финансиране, нито писмено уверение за бъдещо такова, но въпреки това строителна площадка е открита, поясни Петков. Сега също няма осигурено финансиране за изпълнение на възложените строително-монтажни работи, а има издадени вече фактури на обща стойност за близо 4 млн. лв.

Това е и основният проблем, който имаме като бюджетен дефицит, и ако извадим тези 4 млн. лв, дефицитът на общината е 700 хил. лв, което при бюджет 77 млн. лв не е плашеща сума, коментира кметът. Той допълни, че тъй като няма средства за разплащане по тези фактури, средствата са заложени в капиталовата програма, което ще осакати ремонтите в общината. Това е така, за да може поетапно и разсрочено да става разплащането с фирмата изпълнител, тъй като наведнъж е невъзможно да се платят 4 млн. лв, каза още Петков.

В проектобюджета за 2024 г. се предвижда този дефицит да бъде обезпечен от външен източник – дългосрочен кредит от банка в страната или временна финансова помощ от Министерство на финансите, посочи зам.-кметът Цветелин Винчев. Той добави, че тази седмица предстои среща с министъра на финансите и неговия екип. 

Сключеният договор за изграждане на клетка №2 е за близо 8 млн. лв. В сигнала си кметът моли да бъдат предприети действия по компетентност във връзка със стартираната процедура без осигурено финансиране.

Петков съобщи още, че в Общината предстои и одит на обществените поръчки и изразходването на средствата по тях. В момента проверка на счетоводството извършва Сметната палата.

Коментари