Кметът Михайлова подписа Споразумение за сътрудничество между НСОРБ и Съюза на градовете и общините на Чешката Република


На 10 ноември, в Прага Кметът на Община Троян Донка Михайлова, като заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), подписа рамково споразумение за сътрудничество със Съюза на градовете и общините на Чешката Република. От чешка страна споразумението бе подписано от Франтишек Лукл – председател на тамошната организация на местните власти. На подписването присъстваха представители на правителството на Чехия и Посланикът на България в Чешката република – Лъчезар Петков.

В организацията, с която НСОРБ подписа споразумение, членуват над 1000 чешки общини, голямата част от които присъстваха на подписването на договора. Чрез споразумението се стимулират възможностите за подписване на партньорски договори между общини от двете страни – България и Чехия. Страните се договориха да си сътрудничат в областта на защита на интересите на местните власти в преговорите с централната власт, да си партнират за решаването на проблеми на планински, периферни и слабонаселени общини и за развитието на културното и историческото наследство.

Донка Михайлова бе придружена от изпълнителния директор на НСОРБ г-жа Гинка Чавдарова и кметове на български общини – членове на Управителния съвет на НСОРБ.

Коментари