Кметът Михайлова инициира среща за намиране на алтернатива за целогодишно преминаване през Троянския проход


Кметът на Община Троян Донка Михайлова инициира среща в Троян с Николай Нанков, заместник министър на Министерство на регионалното развитие и благоустройството; Георги Терзийски, Председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“; д-р Дани Каназирева, областен управител на област Пловдив; Мирослав Петров, областен управител на област Плевен; инж. Ваня Събчева, областен управител на област Ловеч; кметовете на Плевен – Георг Спартански, на Ловеч – Корнелия Маринова и на Карлово – д-р Емил Кабаиванов за намиране алтернатива за целогодишно преминаване през Троянския проход.

Срещата предстои да се реализира на 28.10.2020 г. Път II-35 е единствената възможност за осигуряване на пряк транспортен достъп към Южна България през Троянския проход, който за съжаление през зимните месеци става непроходим и неизползваем, поради навявания и образуването на няколко метрови преспи през прохода.

Осигуряването на целогодишно преминаване през Троянския проход ще допринесе до редица вторични ефекти от изграждането на магистрала „Хемус“ в доста секторни сфери, като намаляване времето за пътуване до областните градове от двете страни на Балкана. Ежегодното затваряне на прохода между 3 и 6 месеца силно затруднява бизнеса и гражданите и причинява значителни финансови загуби на определени фирми. С осигуряването на възможност за целогодишно преминаване през прохода ще се постигне бърза връзка между магистралите „Тракия“ и „Хемус“, което ще подобри стандарта на живот на локално ниво – ще намали транспортните разходи на доставка на стоки, ще гарантира по-комфортно пътуване и др.

Припомняме, че идеята за решение на проблема беше подкрепена от Министър-председателя на Република България, Вицепремиера на РБ, министрите на Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи, заместник-министъра на МРРБ и Председателя на УС на АПИ, при посещението им в Троян през месец юни тази година.

Коментари