Кметът Донка Михайлова се срещна с родители от село Черни Осъм по повод случаите на заболяване с Хепатит А


Днес, 15.01.2018 г., се състоя среща с родители на ученици от село Черни Осъм, по повод случаите на заболяване от Хепатит А. Участие в срещата взеха кметът на Общината, представители на Регионално управление „Образование“ гр. Ловеч, трима представители на РЗИ, гр. Ловеч и експерти от Община Троян.

Повод за визитата на място са няколко случая на заболяване на ученици от Хепатит А. Какво показва хронологията за заболяванията? Първият регистриран случай в с. Черни Осъм е от третата седмица на месец октомври 2017 г. До 23.12.2017 г., преди зимната ваканция на учениците, заболелите са 7. След ваканцията, в периода 08.01.2018 г. до 11.01.2018 г. са регистрирани 4 болни деца. Общо към днешна дата, за целия период са регистрирани 11 болни ученици. Има регистрирани още няколко случая на контактни с болните лица, които са от техните семейства.

Проверката на компетентните органи категорично сочи, че повод за заболяването не са нито храната, нито водата. На срещата бе подчертана необходимостта от спазване на лична хигиена. Представителите на РЗИ-Ловеч дадоха отговори на всички поставени от страна на родителите въпроси, като ще продължат с разяснителната кампания и информиране за причинителите на заболяването. Експертите, взели участие в срещата в троянското село казаха, че спирането на учебния процес не е превантивна мярка. Училището работи и в момента, като само някои родители са спрели децата си от училище. Компетентните органи дадоха указания за превантивни мерки и грижи за хигиената.

Коментари