Кметът Донка Михайлова покани КК „Атнес“, за да изговорят проблемите, очертани от клуба и да търсят решение в диалог


Община Троян високо оценява постиженията и труда на спортните клубове в града и води открита политика за развитие на спорта и дейността на клубовете. Кметът и екипът на администрацията се срещат с готовност с клубните представители и търсят заедно с тях решение на проблемите, които възникват или обсъждат съвместно идеи за развитие и популяризирането на спорта.

На 6-ти март кметът на Общината Донка Михайлова и представители на КК „Атнес“ – треньори, спортисти и родители, проведоха среща в Община Троян по покана на г-жа Михайлова, за обсъждане на въпросите, които вълнуват както Общината, така и клуба. КК „Атнес“ няколкократно е изказвал благодарност за помощта оказвана от страна на Общината през последните няколко години, но в последните седмици бяха очертани и няколко проблема, които търсят решение.

Общината осъзнава значимостта на проблема с липса на постоянна тренировъчна база, която да отговаря адекватно на потребностите на всеки спортен клуб. Това беше и най-дискутираният въпрос по време на срещата, представен от Румен Атев, КК „Атнес“, който очерта исканията на клуба, както и трудностите, с които трениращите се сблъскват в ежедневието си. До трайното решаване на проблема, на тези клубове се предоставя друга общинска база – за клуб „Атнес“ това е салонът на СУ „Св. Климент Охридски“ и базата на три детски градини. Спортният клуб заяви, че към настоящия момент базата на троянското училище е незадоволителната за трениращите. С оглед на поставения проблем, кметът предложи в рамките на следващата седмица представители на клуба да огледат и друго помещение, което би могло да се ползва от тях до трайно разрешаване на проблемите с тренировъчна база на спортните клубове в града или намиране на алтернативно решение. Предстои оглед на базата.

Отчитайки неудобството за клубовете, които не ползват постоянни бази, Кметът на общината предложи и Общинският съвет прие през 2018 г. да бъде извършено проектиране на спортна тренировъчна зала, намираща се в непосредствена близост до стадион „Чавдар“, на терена на премахнатата през 2017 г. сграда на жилищна кооперация „Елица“. Община Троян припомня, че през настоящата година са предвидени и специални финансови преференции за отбори, на които не е предоставена специална тренировъчна база – в размер на 20 % към определената по Наредба субсидия. В последните шест години Община Троян ежегодно завишава субсидиите за спорт. За времето от 2012 до 2018 г. субсидията е увеличена със 78%. През 2018 г. Общината отново завиши субсидиите. През годината ще бъде разпределена субсидия, в размер на 55 000 лв. между троянските спортни клубове, а спортният календар възлиза на 107 000 лв.

Представителите на КК „Атнес“ поставиха въпроса за липсата на подробна информация за спортните клубове на сайта на администрацията. Общината се ангажира да бъде създадена специална секция „Спорт“ на сайта на институцията. В нея ще се включи информация за активните клубове на територията на общината (която ще бъде поискана от всеки клуб), като на същото място ще бъдат публикувани актуални наредби и друга информация.

На проведената среща кметът Михайлова още веднъж подчерта, че Общината високо оценява успехите на клуб „Атнес“ и на всеки един спортен клуб в общината и специално тези, завоювани през 2017 г. Кметът отново изрази готовността си за срещи при възникване на проблеми, защото те следва да бъдат решавани в диалог и партньорство.

Коментари