Как точно работи хостингът на уебсайтове


С развитието на съвременните технологии, управлението на бизнес без някакъв вид онлайн присъствие вече е практически невъзможно. Може би ще искате да започнете с услуга за хостинг на уебсайтове, независимо дали искате да преместите целия си бизнес онлайн, или просто искате да предлагате съвети чрез блог, като все още имате физически магазин, в който клиентите да пазаруват.

През 2022 г. пазарът за хостинг на уебсайтове е на стойност 56,7 млрд. долара. Очаква се до 2027 г. той да се разрасне с 15,5 %.

Лесен начин да създадете и управлявате уебсайт, без да се налага да отговаряте денонощно за него, е хостингът на уебсайтове. През последните 50 години индустрията за хостинг на уебсайтове, започнала с едва 4 хоста, се е разраснала до 126 милиона хоста. Очаква се тя да расте експоненциално, тъй като все повече предприемачи и блогъри пренасят дейността си онлайн.

Какво представлява хостингът за уебсайтове

Онлайн сървърът, който Ви позволява да публикувате уебсайт в интернет, се нарича хостинг за уебсайтове. Той прилича на наемане на място на физически сървър, където да се съхраняват всички файлове, които съставляват Вашия уебсайт, за да може той да работи правилно.

Сървърът установява връзка с физически (или понякога виртуален) компютър, който работи непрекъснато, така че потребителите да имат достъп до Вашия уебсайт по всяко време. Уеб хостът управлява сървъра непрекъснато и активно го защитава от онлайн атаки.

В повечето случаи хостинг услугите за уебсайтове се предлагат на месечни абонаменти, които могат да бъдат избрани в зависимост от изискванията на Вашия уебсайт.

Някои хостинги на уебсайтове предоставят безплатни услуги, но това ограничава Вашия контрол и увеличава вероятността сайтът да бъде претрупан с реклами като заплащане за безплатната услуга. Посетителите на уебсайта могат да възприемат това като непрофесионално или небрежно.

След като хостингът на уебсайта започне да функционира, ще откриете, че се нуждаете от допълнителни услуги.

Как функционира той

И така, сървърът по същество е мястото, където се намира Вашият уебсайт. Целият Ви уебсайт се съхранява на сървъра като файлове, които могат да се изпращат при необходимост. Сървърът трябва активно да изпраща информация на зрителя, когато посетителят пристигне на Вашия уебсайт.

Да кажем, че посетителят поиска да разгледа Вашия блог. Блогът ще бъде доставен от сървъра до браузъра на потребителя. След като той избере конкретна публикация в блога, сървърът ще му покаже тази публикация. Изискваните от Вас спецификации и размерът на следването Ви ще определят вида на услугата за хостинг на уебсайтове, която Ви е необходима.

Публичен хостинг

Най-достъпният вариант за хостинг е споделеният хостинг. Въпреки че е най-основният, този вид хостинг е и най-неефективният. При този вид хостинг на уебсайтове на един сървър се хостват множество уебсайтове и всички техни файлове. Най-добре е споделеният хостинг да се използва от блогъри, малки и средни предприятия и малки технологични компании.

Другите уебсайтове на сървъра могат да изпитат случайно забавяне или прекъсване на работата, когато уебсайтовете в платформата за споделен хостинг започнат да получават голям трафик. Вашият уебсайт може да се срине без видима причина, когато започне да придобива по-голяма популярност.

За разширяване на уебсайта Ви или за управление на голям трафик на уебсайта тези споделени сървъри не са най-добрият вариант. Те също така не разполагат с капацитет, който да може да се персонализира изцяло.

Специализиран хостинг

Най-скъпият вид хостинг е посветеният хостинг. За по-големи организации с администратор на сървъра на повикване този вид уеб хостинг е идеален и е достъпен с код за отстъпка суперхостинг. Той е по-мощно оборудван, което Ви дава по-голяма свобода за Вашия уебсайт. Той е по-труден за управление, тъй като е по-мощен.

Собственикът на уебсайта има пряк достъп до сървъра, когато използва специализиран хостинг сървър. На този сървър той е единственият уебсайт. Това е страхотно! След това обаче собственикът на уебсайта е отговорен за поддръжката и актуализациите на сървъра.

VPS хостинг

Средно положение между споделения и специализирания хостинг на уебсайтове, виртуалните частни сървъри, или VPS хостингът, съчетава най-добрите характеристики и на двете. VPS хостингът предоставя на собственика на уебсайта специален „виртуален“ сървър с пълен контрол върху средата.

Въпреки че е споделена хостинг услуга, този вид хостинг на уебсайтове Ви дава достъп до повече ресурси, отколкото бихте имали при споделен сървър. Казано по-просто, на този вид сървър има по-малко уебсайтове, така че получавате по-голяма честотна лента и мощност.

Коментари