Какво време ни очаква в следващите 2 седмици


Термометрите ще достигнат стойности между 35 и 40 градуса

В началото на седмицата е кулминцията на поредната августовска жега. В понеделник ще е слънчево и тихо. Термометрите ще достигнат стойности между 35 и 40 градуса. Най-непоносима ще е жегата в крайния Северозапад, по долината на Струма, в централните райони на Северна и Южна България. В тези области е в сила оранжев код за високи температури.

Валежи през деня не се очакват. Изключението са районите около планините на Запад, където е възможно следобед формирането на локални и изолирани валежи с гръмотевици.

По-хладно остава около крайбрежието, където ще духа бриз. Денят обаче и там ще е слънчев с температури следобед от 28 до  31 градуса. В планините ще има прохлада само по високите части, където температурите ще са около 21-22 градуса. В ниските масиви ще бъде горещо до 29 градуса. Локални превалявания ще има в някои масиви  на югозапад.

Времето остава горещо и във вторник, когато температурите ще са с градус-два по-ниски спрямо тези в понеделник. В сряда и четвъртък се очертава нестабилност в атмосферата с локални превалявания с гръмотевици и риск от градушка. Условия за такива ще има най-вече в районите на юг и на изток. Около края на седмицата ще прониква по-хладен въздух от североизток, но температурите няма да падат драстично. Причина за това е зона с ниско атмосферно налягане над Черно море.

Третата седмица на най-отпускарския месец ще е с температури в летния диапазон и с минимални смущения. Около 18-20 се очаква преминаване на нестабилен студен фронт, който би могъл да донесе превалявания на изолирани места с гръмотевици.

Рискът от разпалване не горски и полски пожари ще става все по-голям в следващите дни и ще обхваща все повече райони на страната. Причина за това са минималните очаквани валежи и високите температури.

източник: Nova.bg

Коментари