Историческата възстановка ,,Освобождението на Тетевен“ се превърна в традиция за тетевенци


За трета поредна година жители и гости на Тетевен си припомниха моменти от освобождението на града. Историческата възстановка се превърна в традиция за тетевенци и е част от честванията по повод 142 г. от Освобождението на Тетевен от Османско владичество.

На пл. ,,Сава Младенов“ бяха пресъздадени бойните действия на отряда под командването на ескадронния командир Антонов и отряда с командир полковник Орлов, както и ключовото участие на тетевенеца Баньо Маринов – революционер и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание. След продължителни гърмежи и сражения, турците биват прогонени и напускат града. Краят на уникалната възстановка бе сложен с влизането в Тетевен на избягалите от Диарбекир смели тетевенци – х. Станю Врабевски и Петко Милев, заедно с руските войски, при тържественото биене на камбаните.

Във възстановката, да пресъздадат непоклатимия български дух за свобода, участваха 108 души от Национално дружество ,,Традиция“ от Регионалните клубове от: Тетевен, София, Копривщица, Ловеч, Априлци, Троян, Етрополе, Нова Загора, Червен бряг, Лесидрен, Баня /Панагюрско/, Мирково, Русе, Габрово, Трявна, Сливница, Златица, както и самодейци от НЧ ,,Съгласие 1869 г.“ – гр. Тетевен.

След края на историческата възстановка ,,Освобождението на Тетевен“, всички се насладиха на прекрасния концерт-спектакъл на ансамбъла на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – гр. Плевен.

Коментари