Ирина Митева разпореди спешно заседания на общинските епизоотични комисии


Областният управител Ирина Митева със заповед разпореди спешно свикване на общинските епизоотични комисии за запознаване с обявеното първично огнище на заразен нодуларен дерматит в област Ловеч и вземане на мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването.

Със заповедта се разпорежда още кметовете на общините да определят терени по населени места и помощен персонал и техника за загробване при необходимост на животни,  принудително умъртвени поради заболяване от заразната болест.

Кметовете трябва да оказват съдействие на всички служители  – официални ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопасност на храните за предприемане на всички мерки за ликвидиране на болестта, както и на регистрираните ветеринарни лекари при изпълнение на ваксинацията срещу заболяването и идентифицирането на животните по населени места, незаконната търговия и клането. По места от общините трябва да се осигурят средства за закупуване на дезинфекционни материали, които са нужни при борбата за ликвидирането на заболяването.

Както вече стана ясно преди дни на заседание на Областната епизоотична комисия на територията на община Априлци, в кв. Острец бе регистриран случай на едно заболяло животно. По хуманен път вече са умъртвени общо 5 животни – заразеното и контактните с него, а труповете са загробени. Извършено е механично почистване и дезинфекция на животновъдния обект.

Към момента няма нов случай на заразено говедо с нодуларен дерматит. До края на деня приключва ваксинацията с първите 2500 ваксини.

Коментари