Областният управител Ирина Митева ще се включи в кампанията „Да изчистим България ЗАЕДНО“


Областният управител Ирина Митева ще се включи в Националната кампания „Да изчистим България ЗАЕДНО“. Екоинициативата на екипа на Областна администрация ще се проведе традиционно на язовир Сопот и ще бъде съвместно с Центъра за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ и децата от Спортен клуб по любителски риболов – Троян.

Предвижда се на 4 юни в 8.30 ч. да започне акцията по почистване на язовирната стена и брега на язовира, след което да се проведе риболовно състезание за участниците по инициативата на Областен управител „Да ловим риба на чисто“. Осигурен е награден фонд.

По време на кампанията язовирът ще бъде зарибен с 2000 броя пъстър толстолоб.

Тази риба достига дължина до 1,5 метра и на тегло от 35 до 40 кг. Рибата е стадна, обитаваща долните течения на големите реки  и равнинните язовири. У нас изкуствено се размножава и разселва. Расте много бързо, като на третата година достига половин метър и тегло от 2 кг. Има изключително голямо стопанско значение не само с бързия си прираст и търсене на пазара, но и с това, че подържа чисти водите, които обитава, усвоявайки водната растителност и фитопланктона, които през летните горещини се размножават бурно и отнемат кислорода от водата и тя губи бистротата си, помътнява и придобива тъмнозелен цвят. Така ще обогатим ихтиофауната на този язовир и ще се запазят кристално чистите му води, коментира д-р Йордан Найденов, главен инспектор в ИАРА – Ловеч, които са съорганизатори на екоинициативата.

Коментари