Информация от Община Троян за новия случай на COVID-19 в града


На 03.04.2020 г. вечерта стана ясно, че има наш съгражданин с положителна проба за COVID-19. Човекът е настанен в „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Троян“ ЕООД, а състоянието му е стабилно.

Според направените от РУ на МВР гр. Троян през нощта проучвания, контактни лица в Троян са единствено членовете на семейството му и медицинският персонал, който е карантиниран в Белодробната болница и полага грижа за болния. Другите контактни лица не живеят в Троян (това основно са спътниците от самолета, в който е пътувал съгражданинът ни), те са издирени и спрямо тях се прилагат мерки за карантина. Медицинският екип е спазвал всички необходими предпазни мерки. Фтизиатричното отделение на болницата, което е изцяло самостоятелно и на разстояние от останалите, е отделено за лечение на COVID-19. Белодробната болница и екипът от двама лекари и персонал прилагат нужните грижи за пациента. Болницата продължава да приема пациенти с други заболявания в останалите отделения, в които е гарантирана сигурността на останалите болни.

Във връзка с многобройните запитвания бихме искали да повторим, че „Здравна информация са личните данни, свързани със здравословното състояние, физическото и психическото развитие на лицата, както и всяка друга информация, съдържаща се в медицинските рецепти, предписания, протоколи, удостоверения и в друга медицинска документация.“ Тъй като в интернет пространството се формират очаквания за разкриване на лични данни, Община Троян няма законово и морално право да подава лична информация за заболели лица. Всички контактни лица се изясняват и издирват в кратки срокове от контролните органи, за да бъдат информирани. Личен избор на пациента е дали да публикува в медиите своето име и здравословно състояние. На въпросите защо пациентът е настанен в Троян, а не в интензивното отделение на ловешката болница, припомняме, че на 27 март, Министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се определят лечебните заведения и съответните структури в тях, които ще извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. Съгласно Заповед № РД-01-159/27.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването, МБАЛ „Д-р Георги Стоев-Шварц“ Троян ЕООД трябва да осигури 29, а „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Троян“ ЕООД –  85 легла за лечение и наблюдение на неусложнени пациенти. За интензивно лечение са определени 6 бр. легла в МБАЛ гр. Троян.

Община Троян пожелава скорошно оздравяване на пациента и успех на медицинския екип!

Коментари