Има ли бум на чума по свинете в област Ловеч?


Област Ловеч е единствената област в Северна България, в която не са открити огнища на АЧС при домашни прасета. Това стана ясно на проведеното поредно заседание на Областната епизоотична комисия, водено от нейния председател зам.-областният управител Илиян Тодоров.

Нови 7 случая на констатиран положителен резултат за болестта има за последния един месец в област Ловеч. Те са включени в една заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. Паскал Желязков и са само за диви свине. Огнищата са в землищата на селата Острец, Рибарица, Българене, Чифлик, Борима и в землищата на Априлци и Тетевен.

На срещата директорът на ОДБХ д-р Росен Федерчев представи заповед на министър Десислава Танева, с която се отменят определените А, Б и В зони за сигурност при констатиране на заболяването и се дават ясни указания с допълнителни мерки за биосигурност. Удължен до 31 януари 2020 г. е срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна. Целта е максимално редуциране на популацията на дива свиня във всички ловностопански райони на страната, като мярка за ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Отпада забраната за лов в територии, в които е установена дива свиня с наличие на вируса. Ловните дружинки следва да спазват стриктно мерките за биосигурност. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите. Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС като изследванията са за сметка на БАБХ, подчерта Федерчев.

На срещата стана ясно още, че БАБХ забрани движението на свине от и към животновъдни обекти за отглеждане на свине и кланици в цялата страна и задължи директорите на Областните дирекции „Безопасност на храните“ да организират срещи със собственици на транспортни средства, транспортиращи живи животни с цел връчване на предписание за почистване и дезинфекция на всички транспортни средства, след което те да представят доказателства за ефективността на биомерките до 17 януари. ОДБХ трябва да организират и контрола в месодобивните предприятия, както и да извършат и проверка до края на януари на регистрираните вече лични стопанства тип „заден двор“.

Коментари