ИЗВЪНРЕДНО! Напрежението във „Факултета“ ескалира – циганите напират да излязат от махалата, над 200 души крещят „оставка“ и заплашват


Напрежението в блокирания квартал „Факултета“ ескалира в последните минути. Над 200 роми в махалата са се събрали пред КПП-то и напират за излязат, несъгласни с блокадата.

Част от тях викат „Оставка“ и плашат през камерите, че са готови на побой. Десетки медиатори и полицаи опитват да успокоят напрежението, което се нажежи след като пиян мъж, налетял на жена си, бе арестуван от полицаите.

Немалко от медиаторите обаче се оказват провокатори, тъй като крещяха и заплашваха и медиите, обяснявайки ,че създават етническо напрежение срещу ромите. Вместо да разпръснат хората и да не позволяват струпване, при което се нарушават мерките за отстояние от 2 метра, циганите се скупчиха на тумба.  

Зам.-кметът на района Николай Вучовски обясни, че става дума за битова драма, която подпалила напрежението. „Жена се е обадила на тел. 112 за домашно насилие и затова полицията се е намесила. Мъжът й е посегнал, подпийнал е и сега му снемат обяснение. Ние дойдохме да помогнем на полицията, защото работя с тях от 13 години и имат доверие. Тук обаче слуховете бързо плъзват и бързо се палят, помните какво стана със слуха, че ще им взимат децата. А в момента става дума просто за един семеен скандал и битова драма, която обаче не бе правилно разбрана от хората и затова излязоха на улиците. Сега изясняваме случая и успокояваме хората“, уточни зам.-кметът на „Красна поляна“. 

„Един от местните лидери снощи е пуснал клип във фейсбук, в който призовава днес в 12 часа да се съберат на „Т-маркет“ да протестират. Ние сме предали клипа на МВР и се води разследване за тези призиви, като този човек ще бъде подведен под отговорност. Той е установен и го познаваме много добре. Друго напрежение няма и ние вече сме успокоили хората. Заради този клип снощи се бяха събрали 100 човека и днес също прииждат, но ние държим под контрол случващото се“, каза Стоян Танев, който също е зам.-кмет на общината.

В последните минути полицаите преградиха с кордон КПП-то,за да не позволят пробив и успяха да накарат хората да влязат навътре към махалата. Струпването на площада бе предимно от млади момчета и деца, които слушаха командите на местен лидер, които им подава, за да викат „Оставка“. Поединично никой от тях не можа да обясни защо протестират и са се събрали. Същата „медиаторка“ вместо да накара хората да не нарушават мерките, ги призоваваше да останат до края на протеста. „Това е мирен протест, искаме да стоят на два метра“, оправда се тя, но се издаде, че нарежда присъстващите за пред камерата на Би Ти Ви. 

ВИДЕО ВИЖТЕ ТУК!

Източник: PIK.BG

Коментари