Защо съдружникът на Ген. Любен Гоцев, скандалният приватизатор и доносник на ДС Борис Бояджиев фалира ЕЛМА-АД?! На свобода ли е още?!


Обезкостяването на ЕЛМА АД , Троян от приватизаторите Бояджиев и Банев в периоди:

1-ви период: Борис Бояджиев  с подставени лица: изп. директор инж. П. Адърски , период  1991-1997г. ,

2-ри период: Николай Банев – с подставени лиц: изп. директор Р. Конов, Пл. Цеков, Анна Райкова, период 1997 – 2012.

I. Подготовка за приватизацията на Елма-АД. Осигуряването на средства от ресурсите на Елма-АД за приватизацията на Елма-АД.

През 1993г. по инициатива на Борис Бояджиев инж. Пенчо Адърски директор на Елма-АД, Троян  учредява смесено търговско дружество Елма Мюнхен. Подставено лице и съдружник в дружеството са  г-жа Невенка Розин и Елма-АД. През 1995г. Елма-АД прехвърля дяла си на г-жа Розин без да е получила дължимите към Елма-АД суми за доставени и неплатени в продължение на две години електромотори за около 2 500 000 германски марки. През 1996г. Елма Мюнхен е ликвидирана, а сумата, която била счетоводно редуцирана до 1 500 000 германски марки не са платени и до днес. Няма данни разликата от 1 000 000 Германски марки да е платена към Елма-АД. По жалба от Елма-АД било образувано дело срещу Розин в наказателен съд в Германия, обявен за издирване от Интерпол, но резултатът няма и до днес. 

Така се осигурява стартовият капитал на Фонда за масова приватизация „Св. Никола“ с изп. директор Борис Бояджиев, като следите са заметени с ликвидацията на дружеството в Германия.

Така Бояджиев натрупва първия си милион. И се готви да приватизира Елма-АД по линия на масовата приватизация, чрез подставеното си лице там Пенчо Адърски, който от 1991 до 1997г. е изп. директор на завода.

Учредяване на Първи Приватизационен Фонд 1994г. от Борис Бояджиев и Ген. Любен Гоцев, който фонд, бива заменен с новообразуван  Приватизационен Фонд „Свети Никола“ и прекръстен на Индустриален Фонд „Св. Никола“ и накрая на Индустриална Холдингова Компания (ИХК), където в надзорния съвет отново присъства Ген. Любен Гоцев и инж. Пенчо АдърскиПФ „Св.Никола“ /ИХК/, който през 2011г. е ликвидиран по инициатива на  Борис Бояджиев.

Днес всички активи на фонда за масова приватизация се намират не при акционерите на фонда за масова приватизация, а при Борис Бояджиев и семейството му.

Така Борис Бояджиев отново ликвидира дружество, за да  получи активи за милиарди срещу боновите книжки по линия на масовата приватизация! 

И ако за изпълнителен директор на фонда за масова приватизация е избран Борис Бояджиев, важно е да знаем кои са съучредители на фонда. Това са родителите на Петко Митевски от град Троян. Кой е Петко Митевски? Петко Митевски  през 2011г. бе  повдигнато обвинение за обира на века с над 21 000 000лева от Алфабанк, където бил Гл. Касиер.  След като Митевски е подведен под наказателна отговорност за грабежа на Алфабанк, започва работа в Химатех-АД, а това дружество е приватизирано от фонда за масова приватизация  „Св. Никола“ (ИХК) и управлявано от Бояджиев и до днес!

II.      Старта на приватизацията на Елма-АД. Организация на ПФ „Св. Никола“ да мобилизира работниците и служителите на Елма-АД.

На 08.01.1995г. стартира раздържавяването познато като Масовата приватизация в България. Борис Бояджиев, както видяхме по-горе вече е подготвен, както финансово така и логистично. 

Борис Бояджиев е от Асеновград (макар и да лъже, че е от Троян, с. Балканец), майка му от с. Агатово, Севлиевско, баща му от гр. Шумен. Борис Бояджиев завършва факултета по Аграрно планиране към „Карл Маркс“ /УНСС/. Агентурата му в Държавна сигурност и контактите му там му осигуряват чадър. Така Борис Бояджиев още на 35 години става голям приватизатор и милиардер, но не с работа, а с боновите книжки на работниците и служителите на Елма-АД и др., които стават  акционери в ПФ „Св. Никола“ (ИХК). Така бедното момче от Асеновград става милиардер, но как точно узурпира фонда за масова приватизация „Св. Никола“ (ИХК) !?

Ето как се случи всичко това:

На 01.07.1996г. започва масово регистриране на работници и служители от Елма-АД, които си прехвърлят приватизационните бонове в ПФ „Св. Никола“ под давление на изп. директор на завода инж. Пенчо Адърски. Така хиляди дават книжките си на фонда на Борис Бояджиев.

Няколко лица от администрацията на Елма-АД, като Сашка Яшева се заема лично с организация и убеждаването на хората да си дадат боновите книжки на ПФ „Св. Никола“, за да останел завода на троянци. Така бяха убедени работниците и служителите на Елма-АД да си подарят книжките на Борис Бояджиев.

Масовата приватизация се провежда в два етапа. В първия етап ПФ „Св. Никола“ начело с Борис Бояджиев придобива 3.84% от акциите на Елма-АД. Фондът на Николай Банев придобива 34% от Елма-АД. Така битката за Елма-АД  била предрешена, а Борис Бояджиев губи битката за Елма-АД. 

Така на Общото събрание на Акционерите на ЕЛМА-АД, гр. Троян което  се е провело на 23.04.1997г. в Дома на Съюза на запасните офицери град София, Борис Бояджиев заедно с антуража му  били изхвърлени от Николай Банев. Борис Бояджиев отправил дори и заплахи срещу Банев за саморазправа. 

Борис Бояджиев атакувал медийно ЕЛМА-АД, пуснал жалби до ОС-Ловеч и направил всичко възможно да осуети отстраняването му от ЕЛМА-АД. 

На 20.05.1997г., по ф.д. №25/1989г. по описа на ОС-Ловеч са вписани промените от 23.04.1997г. и Пенчо Адърски (човека на Борис Бояджиев) като изп. директор на Елма-АД е заменен с Руси Конов (човека на Николай Банев) и Георги Дренски (представител на държавата). Така Борис Бояджиев губи влияние върху Елма-АД, като Пенчо Адърски след време започва работа в Елпром Харманли.

Прави впечатление, че Борис Бояджиев и хората му наричани дребните акционери, напуснали демонстративно събранието като Бояджиев дори заплашил Банев с разправа по друг начин … 

Скандалът е широко отразен в „Народен Глас“ /регионален вестник Ловеч/ във в-к „Дневник“ от 01.05.1997г., във в-к „Пари“…



III.    Работници и служители на Елма-АД, които са  дали боновите си книжки в ПФ „Св. Никола“ по някакъв начин се оказва, че без тяхно знание и съгласие са прехвърлени към трето лице във фонда.  След време боновете книжки, респ. акциите от фонда се озовават в Борис Бояджиев. Започва разследване, което стига до задънена улица. През 2011г. фирма „Борком“ с управител Борис Бояджиев и акционер в ПФ „Св. Никола“ (ИХК) внася молба за ликвидация на фонда. Така през 2012г. фондът е ликвидиран, а активите му попадат в ръцете на Борис Бояджиев и семейството му.

Мотивът за ликвидацията на ПФ „Св. Никола“ (Индустриална Холдингова Компания) бил загубите, които реализирал през няколко поредни години. ПФ „Св. Никола“ (ИХК) разполага единствено и само с участие в приватизираните дружества, които без   да разпределят дивидент към фонда остава без доходи и от там няма възможност да се самоиздържа. Така Борис Бояджиев  обезкървил фонда като не разпределял печалба от приватизираните дружества, за да се стигне до положението при, което ПФ „Св. Никола“ (ИХК) бил планирано обречен на ликвидация. Така Борис Бояджиев през 2011г., бидейки най-големият държател на акции (лично и чрез фирмата му Борком) внасят сърцераздирателна молба до Софийски градски съд, че тъй като фондът бил на загуба с 28 000 лева, то той трябва да бъде ликвидиран. Ликвидатор на фонда „Св. Никола“ (ИХК) става Георги Богданов (станал известен покрай скандала с Държавния резерв). През 2012г. ликвидацията завършва, като прави впечатление, че в ликвидацията са участвали лицата Борис Бояджиев,  неговият син Тодор Бояджиев, неговата сестра Нели (Бояджиева) Карамболова и адв. Черпоков. Така през 2012г. Борис Бояджиев и семейството му придобиват всички активи от ликвидирания фонда за масова приватизация ПФ „Св. Никола“ (ИХК). 

С боновите книжки на работниците и служителите на Елма-АД са придобити-заграбени предприятия като: Димо Дичев (прекръстен на Елпром Харманли), Химатех , Избата на Химатех Новоселска Гъмза,  Вели Вист …. Индустриален Център Искър, Балканска Звезда, Индустриален Център Тракия, и др.

Днес само един от активите на Химатех, само една от площадките в София, е с цена над 14 млн. лева. Тя представлява земя на бул. „Г.М.Димитров“ и е прехвърлен във фирмата „Борком 63“ /собственост на Бояджиев/, чрез апорт от Химатех.  През  есента на 2018г. Бояджиев апортира имота в Артекс с цена 14 000 000 лева. Върху тази земя ще се изграждат жилищни блокове и небостъргачи. Това е само една нищожна част от активите на ПФ „Св. Никола“, който бе ликвидиран поради натрупана загуба от 28 000 лева. 

IV.     През 2011г. бива разкрит обира на Алфабанк от Гл.Касиер на банката Петко Митевски, който е родом от гр.Троян и е брат на Теменужка (Митевска) Бояджиева, която на свой ред е съпругата на Борис Бояджиев. 

Петко Митевски е осъден на 15г. лишаване от свобода от СГС заедно с това да върне откраднатите пари на Алфабанк в размер на над 21 млн.лева. В досъдебното производство Петко Митевски казал, че парите ги бил изхарчил за лични нужди и тези на семейството му. Това потвърди и адв. Ина Лулчева, според която останал неизяснен въпроса къде са парите!

V.      Теодор Енев e дългогодишен работник, служител и директор на Елма-АД и дъщерното д-во Елматех-АД в различни периоди. През м.Октомври 2011г. Теодор Енев изненадващо напуска Елма-АД и Елматех-АД и става директор на Балканска Звезда в гр.Троян, собственост на Индустриален Център Искър, който е собственост на ПФ „Св. Никола“ (ИХК). Така Теодор Енев  заедно с 40 души от Елма-АД отива да работят за фирма на Борис Бояджиев, като започват да произвеждат електромотори със спирачка. До тогава в „Балканска звезда“ работят едва 14 души, работата е инцидентна,  а оборота едва стига за заплатите.  

Едва през 2014г. Теодор Енев подписва договор за управление на Балканска Звезда с Нели (Бояджиева) Карамболова управителя на Индустриален Център Искър , която е сестрата на Борис Бояджиев. 

VI.     На 08.12.2011г. фирмата Елком-ООД, Италия (чрез адв.Черпоков) с управител българинът Владиков подава молба за несъстоятелност на Елма-АД като основанието за това е наплащане на задължение по фактура от 2007г., последвано от  тристранно споразумение между Елком-ООД, Елма-АД и Елпром Харманли. Въз основа на това споразумение през 2008г.  е заведен иск  и е образувано гр.д №187/2008г. по описа на Ловешкия Окръжен съд, който през 2009г. е постановил осъдително решение спрямо Елма-АД да заплати на Елком-ООД с 23 688,72лева и разноските по делото.  Това вземане по е цедирано през 2017г. на фирма на Борис БояджиевТака Борис Бояджиев замести Елком-ООД, Италия в производството по несъстоятелност и започна да пише всякакви жалби и сигнали срещу новите собственици на Елма-АД.

Борис Бояджиев внушава, че е жертва отново, както винаги но видно от поведението му дори това едва ли може да се подкрепи с факти!

Коментари