Защо „Избор за Троян” или кое налага създаването на широка коалиция ?


ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

На 26.06.2015 г. пред обществените медии, бе обявено създаването в Община Троян на широка предизборна коалиция, за участие в местните избори и за избор на кмет на общината през есента на 2015 г. Към съществуващата вече коалиция с това име, се включиха нови партии и граждански сдружения, като участниците в нея са вече повече от 10. Коалицията е отворена и за други граждански организации и партии. Основният въпрос, който задаваха журналистите беше „кое налага създаването й”.

Нека накратко обясним на нашите съграждани, защо създадохме тази коалиция, каква е нейната цел и къде се позиционира тя в политическото пространство. Дори бе зададен и обичайния въпрос „Вие против комунизма ли сте?”.

Ние, участниците в коалицията считаме, че нашият град, град с достойно историческо минало и незавидно настояще е способен да избере сам управата си, без да се съобразява с каквито и да е директиви, наложени от партийни централи. През целия преход в общинската сграда бяха настанени разнопартийни величия, носещи със себе си цвета на своята партия и които бяха отговорни за действията си пред своите партийни ръководители.

коалициятаНие не искаме нашият кмет да бъде привикван, в която и да е централа и да получава от нея съответните партийни указания, нямащи нищо общо с проблемите на града. Ние не искаме тези партийни велможи, довели страната ни до днешното унизителното състояние да влизат в кабинета на кмета и да диктуват своите условия за функциониране на общината. Ние искаме сами да управляваме града си и да правим само онова, от което той има нужда.

Ние не искаме в Троян и селата от общината да се строят детски площадки, пътища и заведения, който да са близо до хотелите или домовете на партокрацията или на техните роднини, както това се прави в някои общини, а да се изграждат там, където цялото общество има нужда. Не искаме предизборно да ни подаряват пейки за стадиона или да се правят „красиви” островчета по кръстовищата. Искаме ние да решаваме кога и какво да се строи без да обвързваме действията на кмета със следващите избори.

Искаме ние сами да обявим имената на кандидатите за кмет на общината и съставящите я села, а не от нечия чужда висока трибуна, някой самозабравили се „лидери” да ни ги съобщава тържествено, избрани от него по принципа „който е по-послушен” . И този избор да бъде съпроводен със съответната сума „за подобряване на състоянието на града” три-четири месеца до началото на изборите. Съвсем неотдавна така беше постъпено с община Плевен, на която бяха дадени допълнително 2 млн. лева от правителството за подобряване на инфраструктурата на града?! Ние не искаме да ни купуват, ние искаме да ни се даде дължимото и ние да го използваме по най-рационалния и открит начин за благото на общината.

Ние не искаме  общината да плаща сметките за електричество и вода за някои социални групи и по този начин да ги превръщаме в потенциални избиратели. По същество да ги купуват. Ние искаме да провеждаме своята социална политика спрямо нуждаещите се от общината на равноправни принципи, в съответствие със законово установените норми на обществен живот. Не искаме частни интереси да се превръщат в задължение на общината.

Ние не искаме зад гърба на нашия кмет да стои политическият координатор и да се явява прикритие за извършваните от него машинации. Нашият кмет няма нужда от защита пред правоохранителните органи, той познава законите, борил се е за тяхното прилагане и ще ги използва и в своята практика. Той няма чадър.

Ние не искаме обществените поръчки да са с предварително известен победител. Не искаме от него да ни връща определена сума, която да се отчита пред висшето партийно ръководство. Ние искаме подобни практики да бъдат преустановени. Частните фирми ще срещнат нашето разбиране при реализацията на своя бизнес на територията на общината, без да бъдат рекетирани, без да се извършват целенасочени проверки, но и без да се нарушават икономически установените норми.коалл

Ние не искаме мениджмънтът на обществените фирми и дружества да се осъществява от некомпетентни, но верни на  партията-хранилница хора, а ръководството им да се осъществява от доказани професионалисти, готови да служат на жителите на Троян. Ние сме единодушни, че няма да налагаме партийни хора в тези дружества и в общинската администрация, а справянето им с работата ще е единственият критерии за правилността на избора им.

Ние сме против раздаването на общинската собственост или даването й под наем на неизгодни условия. Няма да допуснем експлоатацията на общински обекти, ако тя не е в интерес на общината. Не може например, експлоатацията на един общински язовир, да е с цена от стотина лева за година, като дори не се поема ангажимент за поддържането му в нормални технически норми. И така ще бъде за всички обекти.

Ние не искаме кметът на общината да бъде аплодиран въпреки направените грешки и лошото управление, само защото той е от нашата политическа сила, или да бъде обругаван въпреки направеното от него, защото не е от правилната партия. Това го видяхме през целия период. Ние обявяваме, че всичко направено през предишните мандати  ще бъде оценено и доразвито в интерес на троянци, независимо кой го е изградил. Грешки няма да търсим. За тях е платено и преплатено, както от гражданите, така и от самите ръководители. Не искаме нашият кмет да върви с наведена глава след изтичане на мандата му, а да остане уважаван човек, такъв какъвто е той и при влизането му във властта. Достатъчно дълъг период нацията ни е разделена и е време да покажем макар и на местно ниво, че единството на народа ни е гаранция за неговия успех.

Ние ще се борим в предизборната кампания  да  не се нарушават законите, Ще се опитаме да не допуснем купуването на гласове, нещо толкова познато, толкова срамно и обидно за европейска България. Заявяваме съвсем откровено, че нито разполагаме със средства, нито принципите, по които сме се събрали ще позволят това при нас да се случи. Казваме от сега на нашите опоненти, че ще следим за всяко тяхно действие и ще информираме незабавно съответните органи, ако разберем за това. Обръщаме се и към  членовете на изборните секции да не допускат това да се случва при тях  и, че е време и те да станат част от принципното и честно общество, към което сме се запътили.

Колкото до риторичния въпрос „за или против комунизма” нашият отговор е такъв. Ние живеем в ново време. Уважаваме героизма на тези, които в близкото ни, толкова драматично минало са се опитвали да променят света според своите разбирания и са отстоявали демократичните принципи. Историята има своето време. То се разглежда във всяка от политическите формации, съставляващи коалицията по свой партиен принцип. Това е дискусия вътре в отделната партия. Това няма общо с нуждата от компетентно ръководство на общината, нямаме нужда от подобен дебат и още по-малко да го налагаме на нашите съграждани. Достатъчно си изпатихме от това през периода на прехода за да продължаваме да го издигаме в култ и днес.

Що се отнася до отношението ни към възможния референдум ние смятаме, че това е въпрос на личен избор на всеки жител на община Троян и всеки има правото да изрази волята си според неговите лични разбирания. Коалицията ни е организация за спечелване правото да управляваме Троян при съществуващото държавно устройство и законодателство и при тяхната промяна ние ще я приемем такава каквато реши суверенът.

В заключение ще обявим, че ние сме либерална коалиция, която признава и уважава европейския и евроатлантически избор на страната и ще работим за неговото утвърждаване.

За всички граждани, за които коалицията представлява интерес има достъпен сайт и фейсбук , в който те ще прочетат повече за всяка една партия или движение от коалицията, можете да проследите дейността ни, работата ни през целия подготвителен период, ще публикуваме имената на лицата, включени в листата за общински съветници, ще се запознаете и с кандидата за кмет на общината и на кметовете на населени места, можете да прочетете за нашата програма и за секторните политики, които смятаме да провеждаме, ако троянци решат да ни дадат доверието си.  Помогнете ни в това начинание, за да можем и ние да ви помогнем. Убедени сме, че това е правилният подход при изграждане на структурата на местното управление.

Коментари