Заседава областната епизоотична комисия, продължава борбата срещу разпространението на АЧС


Продължава борбата срещу разпространението на Африканска чума по свинете /АЧС/, проблемът е сериозен, ние работим по него отдавна, към този момент няма огнища на заразата в област Ловеч, но близо до нас – в Плевенско и се приближават към границата с област Ловеч. Много пъти сме говорили и днес ще повторя – не трябва да допускаме разпространението на заразата да стигне до големите свинекомплекси, това ще е голям удар за икономиката на страната, затова и усилията ни се умножават. Това каза днес зам.-областният управител Илиян Тодоров, председател на областната епизоотична комисия по време на поредното заседание по темата. То бе насрочено за понеделник, но отложено с ден, за да се чуят разпорежданията на Министерство на земеделието, храните и горите, което вчера проведе разширена среща с областните управители от Северна България.

Основните действия за намаляване на популацията на дива свиня, като първичен разпространител на АЧС са насочени в няколко посоки – намаляване чрез постоянен индивидуален лов, без групов лов на гонка, както следва: в района на „горещи точки“, в 10 км зона, около установените огнища на АЧС отстрелът трябва да сведе популацията до абсолютния минимум 0,3 на кв. м, което означава отстрел на свине майки, приплоди и трофейни. В останалите райони на цяла Северна България чрез индивидуален лов следва да намали популацията до планираните 0,5 бр. на кв. м. Мярките се изпълняват от ловни сдружения, наемателите на дивечовъдни участъци, служители на ДП и ИАГ с право на подборен отстрел, като те изпълняват задачата в неотдадени държавни ловни територии, както и по споразумение. Разпоредено е още постоянен мониторинг по график на ловностопанските територии за установяване на умрели диви свине. Областните и районните поделения на БАБХ са натоварени със задачата да проведат кратки информационно-образователни курсове с всички ловни дружини, като в най-голещите точки това трябва да стане до 20 юли.

Компесаторните мерки от страна на ДП, Изпълнителната агенция по горите и БАБХ към стопаните на ловните територии включват цялостно поемане на изследванията за АЧС на отстреляни диви свине, осигуряване на транспорт и хладилни камери за съхраняване на отстреляните животни при спазване на правилата за биосигурност, финансово стимулиране – 50 лв на отстреляна дива свиня.

МВР има ангажимент по контрол на превозните средства в горите, преминаващи близо до „горещи точки, а тел. 112 да реагира на сигнали за открити мъртви животни, животни в заден двор в близост до „горещи точки“ и сигнали за превоз на месо и живи животни.

Това са част от мерките, които разпореди министър Десислава Танева и които бяха сведени пред Областната епизоотична комисия.

Коментари