Започна дарителска акция за реставрацията на храм „Св. Архангел Михаил“ в с. Ъглен


Започна дарителска акция за реставрацията на храм „Св. Архангел Михаил“ в с . Ъглен, община Луковит. Това съобщават от църковното му настоятелство. Храмът е построен през далечната 1889 г. с доброволен труд от населението на Ъглен. Днес той е в окаяно състояние. „Ние, жителите на Ъглен, никога не забравяме, че сме издигнали своя храм в памет на невинно погубените мъченици – наши предци, живи изгорени и изклани от османците при отстъплението им от Плевен по време на Освободителната война“, заявяват ъгленчани и допълват, че било лятото на 1877 г.. Турски войски и башибозук отстъпвали по калдаръмения римски път покрай Вит от обсадения от русите Плевен към Орхание, днешен Ботевград. Ужасени от погромите и насилията, от грабежите и палежите, от убийствата и изнасилванията българите бягали по горите и долищата. Много ъгленчани, предимно жени и деца, се скрили в една пещера в местността Селището. Случаен изстрел ги издал на преминаващите башибозуци, които вече грабели селото, палели къщите и отвеждали добитъка. Този път жестокостта на гъжвалиите, сред които и конници – черкези и абази, надминала всичко познато. Било по жътва, житото съхнело на кръстци по отсрещните ниви. Оттам башибозуците взели снопи и с тях зазидали входа на пещерата – ред сухи, ред мокри, натопени във Вита. Зацъкали с чакмаците, докато белия лютив пушек не изпълнил пещерата. Хлябът на хората превърнали в оръдие за убиването им! Майките вътре мокрели кърпи и престилки по стичащата се по стените влага и завивали с тях главиците на децата си. Но спасение нямало. Малцината, които успели да изпълзят през почти недостъпния тесен комин към платото, били преварени и посечени от конниците. И все пак някои оцелели, за да заселят пепелището, да продължи животът, да се помни миналото и да се ражда бъдещето…

Есенният събор на Ъглен се прави в деня на св. Архангел Михаил, и тази дата е избрана също в памет на ъгленските мъченици с надеждата светецът, който стои на входа на Отвъдното, да бъде милостив към невинно погубените от агаряниште души.

Днес храмът е пред разруха. Покривът се руши, стените са пропукани, конструкцията е компрометирана. Състоянието му е такова, че вече не е безопасно да се влиза в него, да не говорим за богослужения и извършване на свети тайнства. Ако продължава пълното незачитане на този паметник на българския дух и на християнското благочестие от всички институции, не след дълго ще осъмнем с поредните руини на това свято място.

„Шансовете да получим европейско финансиране са минимални. Ето защо викаме неволята, верни на старата мъдрост – помогни си сам, та и Господ да ти помогне! Призоваваме всички, които не приемат перспективата и това свято място да потъне в разруха, да отделят своята лепта и да подпомогнат спасителната реконструкция и реставрация на храма“, призовават от настоятелството.

Банковата сметка за набиране на средствата е:
Банка ДСК – Луковит, Храм „Св. Арх. Михаил“, с. Ъглен, ул. „Илия Волен“ 3, IBAN: BG36STSA93000020575664, BIC: STSABGSF
Имената на спомоществувателите ще бъдат изписани на специална каменна плоча в храма за вечни времeна!
Бог да ви благослови!

От името на Църковното настоятелство:

Свещ. Евгени Цветанов, предстоятел
Таня Гетова, кмет на Ъглен
Йото Пацов, писател
о.р. полк. Гриша Генов

За контакти: Йото Пацов- 0886605049

Коментари