Зам.-областният управител Драгомир Кавалски: Необходим е още един пътен възел в идейния проект за „Хемус”


Необходим е един допълнителен пътен възел от втория етап на АМ „Хемус”, минаваща през област Ловеч и ние няма да се откажем да търсим път за включването му. Това е от важно значение за двете области Плевен и Ловеч. За нас в социален това съоръжение е от приоритетно значение. Това заяви днес пред медиите зам.-областният управител Драгомир Кавалски. Той подчерта, че на заседанието на Областния експертен съвет е съгласуван идейния проект за доизграждане на автомагистрала Хемус (Етап 2) с препоръка. Продължаваме да търсим път за включване в проекта на пътен възел при село Дойренци, който ще свърже магистралата София – Варна с главен път до Русе и е от изключително значение и за двете области. Освен по технически параметри тази отсечка, а и цялата магистрала имат и социален характер – за развитие на икономиката и съживяване на целия Северозапад, подчерта още Кавалски.

Той се спря на няколко акцента от дейността на администрацията, които са в неговите ресори.

През 2015 година по усъвършенстване на процесите за преодоляване и овладяване на  кризи за защита при бедствия бяха назначени две междуведомствени комисии – през пролетта и есента, които провериха техническото състояние на потенциално опасните язовири, защитните съоръжения, речните корита и дерета в област Ловеч. В работата им се включиха представители на НЕК ЕАД “Язовири и каскади“ към МИЕТ, Басейнова дирекция за управление на водите „Дунавски район“- Плевен, ОУПБЗН-Ловеч, РИОСВ-Плевен, ОД “Земеделие“, РДГ и Областна администрация. Съдействие на комисията е оказано и от представителите на общините и „Напоителни системи-ЕАД“-клон Среден Дунав-Плевен.

Списъкът с потенциално опасните язовири е актуализиран през ноември 2015 г. и в него под наблюдение са 25 обекта.

Подробно, за всеки от язовирите констатациите са описани в протоколите на комисията, а те пък а предоставени на собствениците/ползвателите на тези обекти за запознаване и изпълнение. Част от проблемите са свързани с липса на финансиране, както от общинските бюджети, така и от държавната субсидия за общините и от държавния бюджет, поясни пред медиите Кавалски.

Той се спря и на извършеното по Националната програма за енергийна ефективност на много фамилни жилищни сгради. Към момента за областта общият брой на сградите, отговарящи на критериите за допустимост е 153, регистрираните сдружения на собствениците са 41, сключени договори между общината и сдружението са 30, сключени договори за целево финансиране – 31, обявени са процедури по ЗОП, като най-добре вървят в община Луковит, обясни още зам.-областният управител.

Той подчерта, че през 2015 г. са проведени редовни заседания на Областна комисия по транспорт за съгласуване на предложения за промени в транспортните схеми – републиканска и областна, Комисията по условия на труд, Областен съвет по етнически и интеграционни въпроси, Регионален консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата, Епизоотичната комисия и Областна комисия по безопасност на движението по пътищата. През 2016 г. работата продължава, а заседанията на тези комисии са отворени за медиите.

Коментари