Жълт код за горещини в 18 области


Жълт код за опасно горещо време е обявен за 18 области за днес.

На много места температурите ще достигнат до 37°-38°.

Предупреждението за опасно време е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Ловеч, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Ямбол, Кърджали и Хасково.

Според синоптичните прогнози на НИМХ в събота в Русе се очакват температури до 38 градуса. По обяд над цялата страна ще бъде горещо. По-ниски ще са температурите на морския бряг – между 27° и 30°.

През нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след обяд горещо. Максималните температури в повечето места ще са между 32° и 37°.

Над Черноморието

ще е слънчево. Ще духа бризов вятър и там максималните температури ще бъдат по-ниски, спрямо вътрешността на страната: 29°-30°. Температурата на морската вода е 22°-26°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините

ще е слънчево и топло. По билата ще духа до умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 26°, на 2000 метра – около 19°.

В неделя и понеделник

времето ще бъде слънчево, почти тихо, около и след обяд – горещо. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, по-ниски ще остават по морския бряг – между 27° и 30°.

Във вторник

от североизток ще започне да прониква хладен въздух, ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка.

Източник: www.vesti.bg

Коментари