„Елпром Троян“ е признат лидер в Индустрия 4.0

Интервю с Младен Мондешки, собственик на предприятието


Собственикът на „Елпром Троян“ Младен Мондешки даде интервю за специализираната преса в Троян. Преди дни троянският производител на електромотори спечели годишната награда на Германо-българската индустриално-търговска камара в категорията „Иновации“. Отличието бе връчено лично от посланик Херберт Салбер на Младен Мондешки. Това допълнително увеличи интереса към „Елпром Троян“.

-Г-н Мондешки, „Елпром Троян“ е признат лидер в машиностроенето. Какво можете да кажете за бъдещето на бранша Ви, определят Ви като визионер?

– Първият електромотор, създаден в „Елпром Троян“, е преди повече от 70 години от пионера в машиностроенето г-н Марин Стаевски, който е жител на Троян. Така „Елпром Троян“ става символ в машиностроенето, като през изминалия век е пионер в Индустрия 3.0, признат лидер на световната сцена в производството на електромотори. Троян е третият електрифициран град в България и това е дало предпоставката за бурната индустриализация през изминалия век. Благодарение на това „Елпром Троян“ е определян като най-големия завод за електромотори, както в България, така и на Балканите.  Днес „Елпром Троян“ е от пионерите в Индустрия 4.0 и признат лидер в машиностроенето на световната сцена. Ние продължаваме това, което можем да наречем наследство. Историята, която имаме зад гърба си задължава да вървим напред и да променяме облика на машиностроенето, защото сме най-големите в бранша. Опитът, който имаме и екипът, който работи за мен – това е основата на всеки успех. Представете си семейството на „Елпром Троян“, хиляди хора, които са се взирали в хоризонта и са вървели и вървят заедно през вековете, за да постигнат всичко това, което е реалността днес.

– Как се създават „умни заводи“. Разкажете какво представлява тази програма в контекста на Индустрия 4.0, програма на германското правителство?

– „Елпром Троян“ създаде платформата „Смарт дигитал мониторинг“, която нарекохме SDM 30 и която се асамблира в рамките на всеки завод, където кибер-физичните системи могат да контролират физичните процеси, създавайки виртуално копие на физическия свят и по този начин ще вземат независимо децентрализирано решение. Така кибер-физичните системи комуникират и се съгласуват помежду си и с хората в реално време, посредством Cloud – облачна услуга. Това е безценно за всички структурно определящи индустрии, където управлението на риска е от най-високо значение, като в химическата, нефтопреработвателната, минната, военната, енергийната, авиационната, фармацевтичната, автомобилната и други индустрии. Устройството е препоръчително да се асамблира към всеки електромотор, а електромоторите са навсякъде. Асемблирането на SDM 30 е задължително там където има високо ниво на замърсяване с химикали, шум и прах.

– Какво прави един завод „умен“. Дайте примери с „Елпром Троян“?

– Как се изгражда един „умен“ завод е въпрос, който можем да отнесем към подвъпроса – как се създава един „умен“ електромотор. Замислете се, електромоторите са навсякъде около нас и това е факт. Там е и отговорът.  Ние създадохме първият умен електромотор в света, колкото и нескромно да звучи. Затова сме пионери, а това ни прави и визионери в Индустрия 4.0. Ако приемем, че Вие трябва да асемблирате произволен тип електромотор в произволна система, която е приложима да кажем в индустриални условия, например енергетиката.

Да вземем в случая един ТЕЦ и тази система хипотетично откаже да работи поради повреда на електромотор, то неминуемо ще се стигне до авария. Оценявате, че всяка изолирана авария при сложните системи би довела до извеждане от експлоатация на цялата система, а оттам преките и косвени щети са колосални по размер, а понякога може да се стигне и по-далеч до човешки жертви. Ето тук намираме своето място, ние осигуряваме преодоляване на всеки подобен риск, това е нашето място – мястото на „умния мотор“, който създадохме за първи път в света на машиностроенето!

Преди „умният“ завод бе химера, но днес научната фантастика се превърна в научен факт. Това е нашата роля. Ние осигуряваме превенцията и управлението на риска, като посредством този дивайс осигуряваме мониторинг в реално време на всички процеси, за да може да бъде сведен до статистическата нула рискът от авария и последващи щети. Това е нашата основна идея при създаването на „умния“ мотор. Това е бъдещето, което започва от днес. Това е и нашето мото.

Коментари