ЕКСКЛУЗИВНО! НС се отказа от изслушването на премиера в оставка!


Предложението за това беше внесено от Ива Митева и гласувано от депутатите

Депутатите се отказаха от изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов. Това беше записано като първа точка в днешното заседание.

След заседание на председателския съвет тази сутрин, Ива Митева предложи тази точка да отпадне от дневния ред. Предложението беше гласувано в зала и одобрено.

Така депутатите преминаха към втората точка – изслушването на финансовия министър Кирил Ананиев за състоянието на държавната хазна.

„Няма как да подкрепим управление на ГЕРБ. Създадохме „Демократична България”, за да се бори с модела „ГЕРБ“ и „Борисов“. Считаме, че най-добрата възможност за излъчване на кабинет е с мандат на „Има такъв народ”, защото мнозинството от хората, които гласуваха за промяна, дадоха на тях надеждата си да има управление на промяна”, заяви Христо Иванов на влизане в сградата на Народно събрание.

„Разчитаме волята на избирателите от миналите избори като желание за промяна. Проектокабинетът на ГЕРБ не е кабинет на промяната. Казахме, че бихме подкрепили кабинет на трите нови партии, но при ясни цели, инструменти и срокове за изпълнение на тези цели. Все още не сме водили преговори”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Никакви разговори с партия ГЕРБ докато не се изясни къде е златото от чекмеджето на Борисов, жива ли е Мата Хари, арестувана ли е и защо не е арестуван Борисов, ако той е виновен. Това трябва да се изясни”, коментира Румен Гечев от БСП.

„В последните дни наблюдаваме спор за това кои били партиите на протеста. Качват се снимки все едно ще се кандидатства за статут на заслужили борци. Естествено изникна темата за „Росенец” . Премиерът се изказа, ДПС и БСП също се изказаха. Случаят наистина е емблематичен. Той показа, че в България има хора, които са над закона. Въпросът не е да има какъвто и да било кабинет, а НС да може да възпроизведе промяната, която искат гражданите”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

И поясни, че целта на партията е да се фокусира върху необходимостта от дълбока промяна. „Ние сме направили предложение за изменение в Конституцията. Започнахме подписка за анкетна комисия по случая „Росенец”. Нека види българското общество каква е истината за този „Дисниленд на корупцията”. Нека видим как институциите са си затваряли очите и не са правили проверки”, поясни той.

„От парламентарната група на ГЕРБ-СДС сме събрали 48 подписа и след 5 минути в деловодството ще внесем предложение за създаване на анкетна комисия по случая „Росенец”. В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство. Без подкрепата на ДПС г-н Георги Ганев нямаше да бъде избран за председател на бюджетната комисия”, каза Тома Биков, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Декларацията на ГЕРБ беше пълна с неистини. Дали ние ще съставим кабинет или не – не знам. Първо ще видим какво ще направят ГЕРБ. Никой не иска да се докосне до тях. ГЕРБ трябва да бъдат поставени на дъното на политическия живот, заради всичко, което сториха на България”, каза от трибуната на НС Тошко Йорданов.

Коментари