ЕКСКЛУЗИВНО! Ива Митева: Силно се надявам ИТН да участва в следващото управление на страната!


Какво е вашето мнение за разкритията на Бойко Рашков, че от 60 млн.лв. от общо  80млн.лв. са изнесени в сакове?

На първо място съм възмутена, както всеки български гражданин. Това доказва за пореден път, че това което си говорим и мислим за корупцията в България е вярно. Освен това е безобразие да виждаме разбити магистрали, а в същото време да се опитват да ни убеждават колко много е направено в  България и по какъв хубав път се движим. Може би бившите управници не се движат по тези пътища. По време на кампанията пътувам много, предполагам, че и вие виждаме как влизаме от дупка в дупка и колко е опасно придвижването в страната. Неслучайно са и многобройните катастрофи по пътищата. Затова трябва да се стигне до край, да се направи истинско разследване и всички безобразия да излязат наяве. Поради такива случаи настояваме  за истинска промяна в съдебната система. Настояваме и за промяна в Закона за обществените поръчки, за да се преразгледа инхаус възлагането и работата с подизпълнители, защото не може да се установи къде отиват парите. Между другото преди няколко дена ми попадна доклад на Сметната палата, в който има 11 препоръки към НАП и към 31.12.2020 г. от тях са изпълнени само две. Там има препоръки за изготвяне на методика за анализ на данъчните несъответствия, което ще даде възможност за оценка на данъчните липси от ДДС. Има препоръки във връзка с предприемане на мерки и действия за ограничаване на практиките на публичните изпълнители за неиздаване на разпореждане за принудително изпълнение върху имущество на задължени лица по действащи изпълнителни дела. Към 31.12. 2016 г. НАП има да събира умопомрачителната сума от 29 млрд. лв. С промяна в закона през 2016 г. НАП има право служебно да отписва дългове, за които е изтекла абсолютната давност от 10 г. През 2016 г. НАП е отписала дългове за 10 млрд. лв. Нали разбирате за какви суми става дума, а в същото време ни се казва, че няма пари за пенсии, за заплати, няма пари да оправим тази държава като цяло. Аз бях в моя роден град – Разград, където съм и водач на листата, това което виждам е наистина потресаващо. Има изградена една белодробна болница, която впоследствие не е пусната и запустява. Тази база може да се използва за един модерен старчески дом. Видях разбити катерушки, видях хората от организацията на глухите, които не могат да си платят членския внос и са изпратени в помещение в края на града. Няма нормален човек, който да види всичко това и да не се потресе. Ние не сме в политиката, за да получим нещо от нея и да грабим. Наистина искаме да работим за реална промяна и призовавам съвсем открито и искрено всички хора да се включат. Всички хора заедно трябва да се преборим с тези нередности, които са в момента в държавата, и ако не се обединим всички заедно няма да стигнем до никъде.

А очаквате ли арести за автомагистрала „Хемус“ и някой да понесе отговорността за тези грабежи?

Силно се надявам да има арести и силно се надявам всички компетентни органи да си свършат работата.

В актуализацията на бюджета бяха заложени 1,6 млрд, които ще дойдат от Плана за възстановяване. Той най-вероятно няма да бъде приет до края на годината и ще има една дупка в бюджета от 1,6 млрд.лв.Как ще се преодолее тази дупка според Вас?

Може би този въпрос трябва да го отправите към Любо Каримански, за да не се изказвам аз като лаик. В Националния план за възстановяване са заложени много проекти и виждам, че апетитите на много партии са насочени към тях, но определено искам да кажа, че ние нямаме интереси в нито един проект и сме абсолютно открити. Ако сме имали някакви бележки, те са били изцяло на принципна основа. Нека  наблюдаваме внимателно реализирането на проектите и да видим кой проект при кого ще отиде, за да можем да разберем дали хората отново са излъгани или не.

Преди малко хората тук в Ловеч коментираха, кога най-накрая ще бъде въведена субсидия от 1 лев за глас? Ще предложите ли това отново в 47-то Народно събрание?

Ние ще предложим това, защото ни е кауза. Това го обещахме на хората и ние влязохме в политиката, за да изпълним това, за което гласуваха хората на референдума, колкото и вече изтъркано да е. При един доста раздробен парламент не знам дали ще стигнат гласовете за промяна, защото всички партии се обявиха против субсидията от 1 лев. След скандала с надвзетите субсидии субсидията стана 1 лев, но се премахнаха праговете за финансиране на кампаниите от юридически и физически лица.  Конституционният съд след това обяви за противоконституционни текстовете по отношение на юридическите лица, субсидията се вдигна на 8 лв. по настояване на БСП  с едно трето гласуване и в момента субсидията хем е 8 лв., хем в същото време финансирането за физически лица е абсолютно отворено. В резултат на това сега наблюдаваме какви огромни дарения отиват към някои партии. Категорично смятам, че „Демократична България“ няма да подкрепи субсидия от 1 лев., това няма да го направят и БСП, както и ГЕРБ и  ДПС. Въпреки това ние ще внесем закона и ще  направим дебата, за да могат хората да чуят кой на какво мнение е по въпроса и как гласува.   

 „Има такъв народ“ ще участва ли в следващото управление на държавата?

Силно се надявам, да! Смятам, че трябва да водим един наистина разумен диалог и  да бъдем мъдри. Длъжни сме да постъпим отговорно. Наскоро прочетох един разказ, в който се казва, че по-рано сме държали Българя в ръцете си, а сега сме я захвърлили като стара, ненужна, извехтяла, вече с бледи цветове черга. Ще ми се отново да започнем да държим България в ръцете си и вярвам, че всички ще проявим необходимото смирение, за което толкова говорим, ще преодолеем егото си и ще бъдем честни един към друг. Според мен основното е да започнем да си имаме доверие. Аз не съм се отрекла от нито една дума, която съм казала, и ако съм си стиснала ръцете с някой не  съм се отметнала от това, което съм поела като обещание. Надявам се всички да бъдат така честни в отношенията, както бяхме ние.

А очаквате ли партиите на статуквото ГЕРБ, БСП, ДПС да направят правителство без малките партии? Това го заяви и Бойко Рашков, че е имало такава среща между ГЕРБ и ДПС.

Аз се съмнявам БСП да се включи в такава коалиция. Мисля, че си дават сметка до какво ще доведе това и няма да го направят. Аз чувам заявки включително от „Продължаваме промяната“, че биха се коалирали с ГЕРБ при определени обстоятелства, така че нека да не спекулираме с това кой и какво заявява в предизборната кампания. Все пак предизборната кампания е кампания на обещанията, но се надявам да не е кампания на нагли лъжи и на празни обещания. Нека да сме  открити пред хората. Затова аз наистина дълбоко се съмнявам, че ще го направят и вярвам, че партиите на промяната ще се обединят.

Защо хората да гласуват за „Има такъв народ“?

Аз се захванах с този проект, защото видях едни честни и открити хора. Почтени хора, на които може да се има доверие, независимо че бъркат и че се спъват. Вярвам, че сме хора, които няма да се отметнат от думата си, че няма задкулисие зад нас и това, което е записано в програмата ни, доколкото зависи от нас, ще го изпълним.  

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Коментари