ЕКСКЛУЗИВНО! Започва изплащането на заплатите на всички над 400 работници на бившия завод „Елма“ АД! Скандалният „Майбах“ е платен с пари от „Елма“ АД


Канцеларията, в която синдикът ще приема работниците от утре
Канцеларията, в която синдикът ще приема работниците от утре

Бившите работници на „Елма“ с години бяха лъгани, че ще си получат изработените от тях заплати. Все пак дойде и дългоочакваният момент, в който това ще се случи и то ще стане  още преди Коледа. Който е казал, че по Коледа стават чудеса е бил прав.

Както troyanpress.com писа вече работниците в „Елма АД“, както и в други заводи на фамилия Баневи са били залъгвания с аванси по 50 лв., давани на ръка. Хората са ги приемали,защото фамилията са ги заплашвали, че ако напуснат никога няма да си получат заплатите.

Апелативният съд във Велико Търново потвърди решението на Ловешкия съд и от началото на месец декември 2016 г. новият собственик (троянският бизнесмен Младен Мондешки и неговата фирма „Солид 85“ ЕООД) влезе във владение на имота.

Още, когато бе спечелен търгът за „Елма АД“, г-н Мондешки пое няколко ангажимента:  изплащане на неизплатените от предишния собственик Николай Банев трудови възнаграждения на над 400 работници; възобновяване на производството на електромотори; даряване на Община Троян на парцел за изграждане на многофункционална спортна зала.

Коледната украса на партера в административната сграда на "Елма"
Коледната украса на партера в административната сграда на „Елма“

ВАЖНО! В четвъртък, 15 декември, от 9:00 ч. сутринта в бившата административна сграда на „Елма“, в специално подготвен офис, започва попълването на списъка за изплащане на дължимите суми. Списъкът ще е по азбучен ред, като всеки бивш работник, който има да получава пари от „Елма“, трябва да посочи сметка, по която да му бъде преведена съответната сума. За всичко това ще се погрижи синдикът Росен Милошев и неговият екип. „Всеки един от тези над 400 работници ще бъде обезщетен на 100% и ще получи цялата дължима му сума“, заяви г-н Мондешки.

Единствено екип на troyanpress бе допуснат да снима преобразената до неузнаваемост административна сграда, в която хората ще се срещат със синдика. Уникалната коледната украса ще допринесе още повече за радостта на бившите работници на „Елма“ АД, които най-накрая ще получат парите си.

Направено бе уточнение, че най-напред ще бъдат изплатени около 200 хил. лв. на Агенцията за следприватизационен контрол, която е осъдила Банев за неизпълнени ангажименти по приватизационния договор. И веднага след това започват плащанията към работниците – средствата са от сделката за покупката (1,3 млн. лв.) плюс още около 300 хил. лв., събрани предварително или общо над 1,6 млн. лв. Тук бе вметнато, че има заведен иск за връщане на пари от покупката на курорта „Русалка“, която била направена със средства на „Елма“, със средства на троянския завод е купен и скандалният „Майбах“ на Банев, както и един от самолетите му (за всичко това има документи). „Ето къде са парите на „Елма“ и на работниците“, бе коментарът на новия собственик.

В помещенията на „Елма“, където доскоро работеше „Елматех“ – друга сродна фирма на същия Банев, хлопнала кепенците в края на м. септември т. г. и изхвърлила на улицата 130  работници, повечето с неизплатени заплати за няколко месеца, вече започна ново производство на електромотори. То е под марката „Елпром Троян 1“ (препратката към „Елпром Троян“, старото име на „Елма“, не е случайна и подсказва намеренията – бел. ред.) и от началото на м. декември са произведени първите 1500 бройки. Направена е солидна инвестиция в машини, а голям шанс е, че са спасени от унищожение няколко цифрови струга, използвани от „Елматех“, но собственост на „Елма“ и приготвени за нарязване за скрап по нареждане на Банев, съобщи troyan21.com.

УТОЧНЕНИЕ! От утре (четвъртък) до понеделник (19.12. 2016 г.) синдикът ще приема бившите работници на „Елма“ АД на партера в административната сграда, за да бъдат уточнявани банковите сметки. От вторник нататък ще започне изплащането на заплатите на всичките над 400 работници на завода!

 

Коментари