Д-р Алдин Начков: Ще променя града, ще ползвам световния опит, ще управлявам мъдро и с грижа за хората


Ако бъдете избранза кмет, Ловеч след четири години, в края на мандата ви с какво ще бъде по-различен?

Ще има вода, ще има деца, Ловеч ще бъде университетски град, ще има поток от туристи, ще има работещи предприятия, които ще плащат високи заплати.  Програмата ми е амбициозна, но тя не е неизпълнима, напротив, реална е. А и аз не съм „сам юнак на коня“ – зад мен стои силна група кандидати за  общински съветници на „Възраждане“, също и ръководството на партията и парламентарната група. Ние сме сработен екип, който ще работи заедно в полза на Ловеч. Има нагледни примери – други български градове, които, под вещото ръководство на хора отдадени на каузата за добруването на града, успяват да го променят до неузнаваемост в рамките на един-два мандата. Ние сме изучавали техния опит и аз съм сигурен, че и Ловеч може да бъде един от градовете, сочен за положителен пример. Ако Ловеч е управляван от „Възраждане“, той ще бъде на витрината – доказателство как едно мъдро и загрижено за хората управление може да промени един град и една община.

 
Какво е първото нещо, което ще направите ако бъдете избран?

Най-първото, в основата на всички блага стои икономиката. Не очаквайте обещания за нови бомбастични проекти. Аз съм реалист и разчитам повече на вече съществуващия бизнес. Тези, които са били тук вчера, те ще допринасят за града и утре. Задачата на администрацията ще е да ги облекчим с каквото можем – да е по-лесен достъпът до административни услуги, по-свободна търговията – включително със земеделска продукция и селскостопански животни, по-добра транспортната свързаност, по-квалифицирани да са работниците. Икономиката е в основата на всички блага и тя трябва да бъде развита първа.

Възможно ли е Ловеч да стане отново университетски град, нали си спомняте, че тази практика съществуваше в миналото, но не просъществува?

Ловеч трябва да стане университетски град, защото това ще запълни една съществена демографска ниша, без която възраждането на Ловеч ще е по-трудно. Това, че хората преди нас са се провалили, не е основание да се отказваме и  отчайваме. Трябва да осмислим техния опит, да се поучим от техните грешки и да се постараем да направим нещата по-добре от нашите предшественици. Мисля, че на тема висше образование ще има с какво да изненадаме приятелите на Ловеч. Няма да откриваме топлата вода, ще ползваме световния опит. В световен мащаб има много примери на бързо и ефективно развитие, достатъчно е те да се познават задълбочено и творчески – съобразно тукашните реалности – да се прилагат.

Липсата на вода ли е най-големият проблем на Ловеч?

Не, липсата на вода е лесно и бързо решим проблем. В момента, в който от уравнението се извадят корупционните апетити, възелът ще е развързан. Истинският проблем е демографската катастрофа. Населението е застаряващо, младите са малцинство, децата са малко. Икономиката ни бива напускана – пенсионират се много кадри, които са  добре образовани, а на тяхно място влизат малко и лошо образовани работници. Това е негативна тенденция, която, за да се обърне кардинално  е необходима  държавна политика. На местно ниво обаче също има какво да се направи. За положителни примери в тази посока не е необходимо да ходим през девет планини в десета – може да погледнем съседните ни общини – Севлиево и Троян.

Вашите критици, твърдят, че ловешката болница не е в добро състояние?

Когато миналият октомври поех ръководството й, прогнозата беше, че болницата няма да оцелее до февруари, че ще фалира през зимния период. Но тя оцеля –  стабилизирахме я , изплащаме й дълговете, ремонтирахме отделения, развиваме я, отворихме отново АГ отделението. Проблеми, трупани с години, не могат да се решат за ден. Структурните проблеми, основният от които е порочният модел на финансиране – не са създадени в Ловеч и затова не могат да се решат в Ловеч.

Кой е основният ви опонент на тези избори?

Моите най-сериозни опоненти нямат номер в бюлетината. Това са апатията, унинието, липсата на оптимизъм, недоверието, че нещо ще се промени. Нашата първа задача е да вдъхнем на хората вяра, оптимизъм и ентусиазъм. Трябва да се противопоставим на цинизма „всички са маскари“. Трябва да се противопоставим и на купения вот и на феодализма на корпоративен вот. Това са противниците ни, много по-могъщи от регистрираните в листите. Нашето най-силно оръжие е ентусиазма на нашите активисти. В нашите послания няма фалш и лицемерие, ние влизаме в политиката не, за да вземем нещо материално, а за да дадем силите и енергията си на града, който обичаме! За да го има Ловеч, за да я има България!

„Възраждане“ е с N42 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари