Държавата планира мерки за пътна безопасност в област Ловеч


Комисия от представители на Агенция Пътна инфраструктура и Областно пътно управление Ловеч е извършила на 21.11.2023 г. оглед на място на участъците с концентрация на ПТП по пътя Плевен – Ловеч, се заявява в писмо до областния управител Виктор Стойчев. Предписаните мерки от експертите са в няколко направления. Първо, да се възложи на Института по пътища и мостове изпитване на съпротивлението при хлъзгане на пътната настилка. На второ място, да се положи напречна шумна маркировка за привличане на вниманието и намаляване на скоростта. На трето, монтаж на ограничителна система в участъка с концентрация на ПТП. И на четвърто място, монтаж на допълнителна вертикална сигнализация. Тези мерки ще бъдат изпълнени при наличие на подходящи метеорологични условия и след очакваното одобрение от АПИ.

За друг конфликтен пътен участък в Ловешка област – пътят от Сопот до Микре, АПИ не приема предложението за монтаж на гъвкави ограничителни колчета, разделящи двете платна за движение със следните мотиви:

Правите участъци предполагат възможности за изпреварване, които не е целесъобразно да се ограничат. Освен това, разделителните колчета ще затруднят зимното почистване на пътя и ще намалят габарита на пътя. Поставянвто им изисква и ограничаване на скоростта до 50 км/ч., което не съответства на пътните условия. АПИ приема нуждата от подобряване на пътната безопасност  и планира в инвестиционната си програма проектиране и ремонт на този участък с основна цел – намаляване на ПТП.

Коментари