ДО КОГА … ?! Кметът на Априлци в нова схема, разпилява общинското имане…


Кметът на Априлци изригна във фейсбук профила си със зловещи лъжи по повод самолета в квартал „Зла река“. Та самолетът, който щял да „отлети“ към Лесидрен, тъй като в Априлци нямало кой да го оцени, бил дарен на Община Априлци, но поради липса на управленски опит същят не може да бъде съхраняван и щял да се даде на друг, който можел!
Утре Кмета на Априлци може да се откаже и от училището, детската градина и т.н. и накрая от жителите на града! Така завършва писмото на гневни граждани на Априлци, които са потресени от наглостта му.

Ето какво гласи писмото на кмета на Априлци:
Tihomir Kukenski:
Във връзка с възникналия интерес (за пръв път от почти 20 г.!), за да внеса спокойствие в обществеността, бих искал да изложа фактите за този самолет:

  • Самолетът е частна собственост.
  • Добит е с договор за дарение, връчен пред множество свидетели.
  • Сглобен е на място в гр. Априлци от група авиоинженери за два дни, предаден е в напълно изправно състояние и заключена кабина, като е липсвал само двигателят.
  • Първоначално самолетът е поставен в кв. Зла река с позволение на собственика на земята, в съседния частен имот.
  • Машината е била преместена без знание на собственика от тогавашните властимащи на
    друго място, като пак без знание и разрешение на собственика, кабината е била разбита и е започнало разграбване на частите.
  • Самолетът е върнат на първоначалното си място от същите хора, които го преместват. Там, по думите на собственика, той е „доопустошен“.
  • Изоставен на времето, корозиращ и опасен към днешна дата, той провокира интерес в инвеститор от Лесидрен, който притежава емоционална грижа към старите самолети не само като хоби, но и като лична семейна носталгия, тъй като цялото му семейство няколко поколения наред е свързано с авиацията и затова съдбата на машината в Априлци не му е безразлична. Същия вече е закупил липсващото оборудване и нова кабина (сами се сещайте за каква сума), за да му придаде първоначалния вид, издирил е цялата история на този самолет, както и 400 страници документация за обслужването на МИГ 17, какъвто е модела на въпросния самолет.
  • Инвеститора е получил съгласие от собственика да му бъде дарен още миналата година, с изричното условие след реставрацията му, да постави върху него табелка, от кого и от къде е дарението.
    Това е шанс самолетът да получи нов живот, като бъде предаден на грижовни ръце и правилни условия за съхранение.
    По предложение на инвеститора, в читалище „Светлина“ Априлци ще бъде организирана изложба на авиомодели негово дело и на неговия баща, както и авиошоу при подходящо време с модели на самолети и вертолети, за да могат децата на Априлци да му се насладят.
    За мен вещите имат дух, памет и история и не бих искал да оставяме на жестокостта на времето бавното разпадане на тази вещ, още повече че самолетът е частна собственост и волята на собственика е той да бъде съхранен за бъдещето.
    С този акт на дарение ще бъде уважена историята на българските ВВС, защото за мен вещите са много повече от разпадаща се материя и празно чувство за собственост!
Коментари