Донка Михайлова внася предложение в ОбС-Троян относно приемане безвъзмездно за управление и ползване за срок до 25 години на находището на минерални води с. Шипково, след няколко годишни усилия


На предстоящото заседание на Общински съвет-Троян, което е свикано за 25.01.2018 г., кметът Донка Михайлова ще внесе предложение, касаещо приемане безвъзмездно за управление и ползване за срок до 25 години на находището на минерални води с. Шипково.

На 02.01.2018 г. Министерство на околната среда и водите обяви на своята официална интернет страница одобрен от министър Нено Димов списък на находищата на минерални води, които могат да се предоставят за управление от съответните общини, за срок 25 години. В списъка тази година са предложени за включване 12 находища на минерална вода изключителна държавна собственост, сред които и „Шипково“, община Троян.

Община Троян води последователни усилия още от 2011 г. в тази посока. Веднага след измененията в Закона за водите, до настоящия момент Община Троян няколкократно се обръща към Министерството на околната среда и водите за предоставяне за безвъзмездно за управление и ползване на минералните води от находище с. Чифлик и находище с. Шипково. Община Троян припомня хронологията на исканията по казуса. Въпреки направените искания, на Община Троян до момента не бяха предоставени за управление и ползване минералните извори, като Министерството на околната среда и водите мотивира отказа за находището в с. Шипково както следва: първоначално, че находище за с. Шипково има предоставена действаща концесия за добив на минерална вода, съгласно договор от 18.02.2005 г. с „Аквавит Д+Д“ ООД, от сондаж Л-2 за бутилиране на минерална вода и/или производство на газирани и други напитки, в състава на които се включва минерална вода. Концесията е прекратена на 07.02.2012 г. поради неизпълнение на концесионния договор – неплащане на концесионното възнаграждение. Наличието на концесионен договор, до прекратяването му, доведе до невъзможността за предоставяне на минералните води от находището на Община Троян през 2011 и 2012 г. Впоследствие, че със заповед №РД-733/24.09.2012 г. на Министъра на околната среда и водите са започнали подготвителни действия за предоставяне на концесия за добив на минерална вода от сондаж Л-37 за бутилиране на минерална вода и/или производство на газирани и други напитки, в състава на които се включва минерална вода. Към края на 2013 г. същите не бяха приключени, което доведе до невъзможността за предоставяне на минералните води от находището на Община Троян през 2013 и 2014 г. С последното си писмо изх. №08-00-2100/30.12.2016 г., Министерството на околната среда и водите уведомява Община Троян, че находище с. Шипково не отговаря на изискванията на § 133, ал.1, т.1 и т.3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за водите и не могат да бъдат предоставени за безвъзмездно за управление и ползване на Община Троян, тъй като има инициатива по чл.20 от Закона за концесиите за предоставяне на добив за минерална вода. Това доведе до невъзможността за предоставяне на минералните води от находището на Община Троян през 2017.

В последната година Кметът на Община Троян прояви особена активност в усилията си за придобиване на правото Община Троян да управлява минералните води. Няколкократно бяха отправяни писмени искания към МОСВ. След очевидно неудовлетворение на ръководството на Община Троян от получени отговори беше отправено питане и по Закона за достъп до обществена информация. Потърсена беше подкрепата на народните представители Милко Недялков и д-р Валентина Александрова, които след отправено питане към Министъра на околната среда и водите получиха уверението му, че той лично ще следи за законосъобразността на предоставянето на водите. В проведена среща на кмета на Община Троян Донка Михайлова с ресорния зам.-министър Атанаска Николова, тя получи уверение, че Троян ще получи шипковските води. След по-малко от 10 дни Троян беше включен в списъка на 12-те.

На 02.01.2018 г. стана ясно, че находището в с. Шипково фигурира в списък на находищата на минерални води, които могат да се предоставят за управление от съответните общини, за срок 25 години. На заседанието на 25.01.2018 г. ще бъде обсъдено предложението, внесено от кмета на Община Троян. Ако ОбС-Троян даде съгласието си Община Троян да приеме безвъзмездно за управление и ползване за срок до 25 години на находището на минерални води с. Шипково, следва кметът на Община Троян в срок до 31.01.2018 г. да подаде до министъра на околната среда и водите писмено заявление.

Коментари