Дойде ли новата икономическа криза!? Спадът е главоломен – експерт с горещ коментар какво ни очаква


За индустрията въпросът дали идва криза не стои. Всъщност кризата дойде. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси“, отбеляза още Велев.

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, добави още Велев.

Според него има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото – да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

Запитан дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори така: „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази“.

След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, изказа мнение председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

източник: pik.bg

Коментари