ДИМИТЪР СПАСОВ ОТГОВОРИ НА ПРОКУРАТУРАТА


Година по-късно убиецът не само не е санкциониран по никакъв начин, не само е на свобода, но дори не му е отнета шофьорската книжка. Прокурорката по случая Василена Анастасова очевидно мотае разследването и това наранява чувствата на близките на Спасов, сред които е и синът му – известният бизнесмен Димитър Спасов, бос на охранителната фирма „Делта гард“.

След като вчера БУНТ разказа за съмнителната пасивност на държавното обвинение, както и за потенциалните връзки на прокурорката с прословутия Пепи Еврото (герой от сагата със заведението „Осемте джуджета“), от градска прокуратура изпратиха „право на отговор“, в което защитиха Анастасова и нарекоха обвиненията към нея спекулация. Без обаче да обяснят защо цяла година вече убиецът не си получава заслуженото и защо прокуратурата не работи.

Бизнесменът Димитър Спасов отговори на въпросите на ПИК и осветли допълнително драмата около смъртта на баща си.

Ето неговата позиция:

Прочетох медийните публикации, свързани с делото, по което пострадал е моят покоен баща. Тъй като тече разследване, не мога да коментирам производството в детайли, още повече и предвид факта, че нито аз, нито адвокатът на семейството ми се е запознал с материалите по преписката.

Обезпокоително е това, което се публикува за пасивността на наблюдаващия прокурор по делото. Ако изнесените данни са истина, то следва да бъде ревизирана дейността на този прокурор. Като гражданин съм неприятно изненадан, че името на наблюдаващия прокурор по делото се свързва с лица с, меко казано, спорна репутация в юридическите среди.

У мен лично се породи сериозно съмнение дали прокурорът по делото на баща ми е способен да проведе обективно и безпристрастно разследване. Отново заявявам, че макар и да не съм запознат с материалите по делото, не мисля, че делото представлява фактическа и правна сложност, която да налага над една година от случая да не е повдигнато дори работно обвинение на виновния водач, който не само, че целенасочено е убил покойния ми баща, но действително е направил опит да напусне местопроизшествието.

Трябва да се знае че баща ми беше убит по време на пресичане и даден път от страна на шофьора. В момента, в който той предприема пресичането, той дава газ, дори ускорява, докато не го прегази.Всичко това е неоспорим факт, тъй като моментът е заснет от камери. Експертизите са били готови още през  януари.

Кое е обстоятелството, което кара Василена Анастасова да спре да работи по случая?

Като гражданин правя паралел с много други дела за пътни инциденти, по които виновните водачи се привличат незабавно към наказателна отговорност, а често и биват задържани под стража. Тук случаят явно е изключение, доколкото вече над една година убиецът на баща ми не само не е арестуван дори за 24 часа и е без обвинение, но и продължава да управлява камиони и да поставя в риск живота и на други участници в движението!

След публикациите аз сезирах Главния прокурор с молба да бъде сменен наблюдаващият прокурор по делото, именно за да се избегнат всякакви спекулации относно годността на този наблюдаващ прокурор да проведе законосъобразно разследване.

Чудя се какъв е дисциплиниращият ефект върху извършителите на подобно деяние, при положение че след извършване на брутално престъпление на тях им се дава възможност да се укрият или попречат на разследването. Бях информиран че на следващия ден след престъплението убиецът е направил опит да му бъде издадено фалшиво удостоверение за камиона, като за същото има сигнал към полицията и отново прокурор Анастасова си е затворила очите и не му е променила мярката.

Какво обяснение би дала, ако същият извърши ново престъпление?

Грозно е, че прокуратурата дава право на отговор, бранейки с голи гърди Анастасова, вместо да я накарат да си свърши работата, за която е назначена и дори да я накажат или отстранят. Също, да се твърди от нейно име, че тя не познава определени хора, е, меко казано, наивно и допълнително компроментира институцията, но при положение че нейният началник – ръководителят на градска прокуратура Илиана Кирилова, беше на ежедневен инструктаж в едно прославило се заведение, нищо не ме учудва, а може и това да е самият отговор…

В началото на седмицата бе поменът на моя баща. На гроба му дойдоха стотици хора – негови колеги, приятели и ученици. Много от тях бяха възмутени, че липсва справедливост по делото, защото закъснялата справедливост всъщност не е справедливост.

Призовавам Василена Анастасова да спре с шиканирането и, ако е сключила сделка, да я отмени незабавно!

Димитър Спасов

pik.bg

Коментари