Димитър Спасов – Каратиста: Семейство Баневи превърнаха България в площадка за скрап


Собственикът на „Делта Гард“ Димитър Спасов-Каратиста представи случващото се около него през последните седмици в кратко телефонно интервю, което проведохме в 8 часа сутринта. Ето и пълният текст на разговора на журналиста ни Ивайло Петров с него:

– Господин Спасов, добър ден! Ивайло Петров ви се обажда от информационния сайт „Бунт.бг“. Удобно ли е?
– Добро утро! Малко рано ми се обаждате, но няма проблем, намирате ме в офиса и вече съм в работен режим. Разговорът записва ли се?

– Да, разговорът се записва. Това притеснява ли Ви?
– Естествено, че не ме притеснява, стига след това да е коректно написан. Слушам Ви!

– В предаването „Евродиков“ от 24.07.20 г., излъчено по Евроком, Евгения Банева се оплаква, че въпреки спечелено решение на Районен съд-Бургас, те все пак не биват допускани до къмпинг Каваци. Как ще коментирате тези твърдения?
– Госпожа Банева обича да влиза в ролята на жертва, но защо ли никой не й вярва? Съдът й измени мярката за неотклонение, тъй като била онкоболна. Но да Ви питам, тя изглежда ли Ви на болен човек? Това не e ли гавра с хората, които наистина са болни, но не разполагат с връзките и парите на Банева и лежат в арестите? Не е ли цинизъм точно тази жена да стои ухилена в студиото и да ни поучава, докато си показва скъпите дрехи и обеци за десетки хиляди левове, купени от неизплатени заплати на работници, невнесени осигуровки и откраднати пари за данъци към държавата. При странни обстоятелства придобиха ключови предприятия в икономиката и ги съсипаха с лека ръка. След тях всичко е в разруха! Нарязаха машините, съсипаха работниците и изиграха всичко на комар и по скъпи придобивки. Превърнаха държавата в площадка за скрап! Търпението на народа ги спасява… С цялата си наглост преди две седмици ми прати адвокатите си с предложения за невероятни схеми и натиск срещу наемателя на къмпинг Каваци. Естествено, отказах, защото обществото знае, че техните схеми винаги завършват зле. При хиляди съсипани съдби от техните безобразия, ако някой се осмели да си отстоява правата, тя винаги намира трибуна да се изживява като жертва, а другите нарича мутри и агресори.

– Все пак ако може да ми отговорите за Каваците?
– Да, наистина има спечелено решение на първа инстанция в тяхна полза срещу „Делта Гард“ и фирма „Джи енд Джи“, която е възложител за охраната и наемател на къмпинга, но съществуват обективни юридически причини частният съдебен изпълнител Илко Бакалов да не може да изпълни въвода законосъобразно, освен ако не прецени, че е готов да погазва закона, извършвайки самоуправни действия. Госпожа Банева твърди, че е юрист и може би нейните методи са по-ефективни, особено когато в ефира на телевизия BTV призна, че са платили милиони за корупция! Ето това са методите на подсъдимите Баневи… Така се печелят решения и се насъскват ЧСИ-та срещу законни бизнеси и ползватели. А телевизионните изяви на Банева мога да определя като поведение на самоуличаващ се мазохист, който след всяка медийна поява очаква повдигане на обвинение. Може би желанието й да се показва по екраните е по-силно от нея… Толкова по темата Каваци!

– Ген. Валери Григоров Ви беше обвинил, че планирате да иапратите пет автобуса с охранители срещу протестиращите? Защо беше това твърдение?
– Ако бях на негово място, щеше да ме е срам да ме наричат генерал. По какви критерии е станал генерал? Може би е водил успешни битки на мисии в Ирак и Афганистан, или е имал някакъв друг огромен принос към държавата? Нито едно от двете! Това е човек, който се е намърдал по високите нива в МВР, заемал е най-важните постове и накрая, когато е трябвало да обясни защо липсват 14 млн. лева от неотчетени такси за преминали турски граждани, е решил да се пенсионира. Именно това е човекът, който плаши протестиращите и всява страх в тях чрез измислени твърдения, като си мисли, че по този начин ще влезе пред задния вход на политическата сцена въпреки жалките му опити до сега. Доказа се, че това е чиста лъжа, а той като един послушко повтаря и доукрасява думите на Божков. Това не е достойно!
Е, все пак явно е имал качества, за да стигне до това звание?
Не знам какви качества притежава, но всеки сериозен човек, преди да каже нещо по медиите, е редно да си провери източниците. Ако го беше направил, щеше да знае, че никога не съм бил шофьор на когото и да било, имам две висши образования и знам три езика. Това показва неговия генералски капацитет.

– Как ще коментирате думите на Минчо Спасов, че „Делта Гард“ е извършила рейдърство срещу соларен парк в Оризари?
– Няма да коментирам думите на политически труп, който се опитва да изплува на мой гръб и си прави евтини пиари по предаванията.

– Какъв е Вашият коментар за протестите и политическата обстановка?
– Това, което наблюдаваме, е излишно насаждане на омраза и разделение. Промени с бира и пица в ръка не се постигат. Пандемията влоши бизнес климата, а тези крясъци ще го довършат. Нека протестиращите вложат енергията си в работа, а не в източници на адреналин. Препоръчвам на всеки протестиращ да се запита каква е неговата принадена стойност в обществото и какво прави за БВП? Да се хващат на работа! И аз не съм съгласен с много неща и ми идва понякога да протестирам,но за съжаление нямам време. Липсва водач на протестите, който да обясни каква точно промяна целят и ако се постигнат определени промени какво следва. Липсва визия. Енергията на протестиращите е пръсната в различни искания без конкретни алтернативи на сегашното положение. Народът е объркан. Наблюдава се едно клатене на държавата, което води до негативен отзвук в глобален аспект и компрометира държавата. На провокатори като нарциса Хаджигенов обаче това не му пука защото такава му е ролята. Изборите са едва след няколко месеца… Всеки ще има възможността да гласува за партията, с която се оприличава.

Съжалявам, но трябва да затварям вече. За разлика от други хора, които обикалят из медийното пространство с надеждата да бъдат забелязани, на мен ми се налага да работя, защото много семейства разчитат на фирмата.

– Благодария Ви!

Коментари