Дарение за болниците в Троян


Най-голямата в света фирма за производство на изкуствени катерачни хватки Композит-Х АД, базирана в гр. Летница, дари 2 дихателни апарата (ICU Ventilator SH300) на обща стойност 56,400лв. на МБАЛ Троян и СБАЛББ Троян. Всяка от болниците ще бъде снабдена с по един апарат. Двете лечебни заведения са сред тези одобрени от Министерството на Здравеопазването за приемане и лечение на пациенти с Коронавирус.

„Насочихме се към тези болници, защото видяхме, че те имат реален недостиг на подобна апаратура, а в същото време имат квалифициран персонал, който има натрупан опит в работата с подобни вентилатори. Дарението ще бъде от полза на болниците и след пандемията, но сега наистина е времето, в което трябва да подпомогнем лекарите на първа линия. Използваме случая и за да благодарим на СБАЛББ Троян за оказаната преди няколко години навременна и ефикасна медицинска помощ на служител на предприятието.“, сподели Дан Френч, собственик и изпълнителен директор на Композит-Х.

Дарените апарати ще бъдат предадени на болниците от г-н Френч на специално събитие, което ще се проведе на открито в двора на СБАЛББ Троян на 6-ти Август 2020 от 13:00 часа, спазвайки всички указани противоепидемични мерки.

Композит-Х АД е създадена през 2005 година в гр. Летница. Фирмата се стреми да допринася за опазването на околната среда и чистия въздух в региона като инвестира в екологично чисти технологии. Към момента Композит-Х е въвела използването на електромобили, инвестирала е в соларни енергийни устройства и е въвела съвременната технология STES за сезонно съхранение на топлинна енергия. Чрез нея топлинната енергия се събира, когато е налична и се използва в друг сезон, когато е необходима. Това ще е първата подобна система на територията на България. Към днешна дата в предприятието в Летница работят над 150 човека, а изкуствените катерачни хватки произведени там са монтирани в над 100 страни по цял свят.

Коментари