ГРЪМВА АФЕРАТА „СИНГАПУР“: Гласеният за нов управител на БНБ професор бил даскал на Иво Прокопиев и жена му


Илиян Михов, професорът от Сингапур, който според зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев е гласен от „Продължаваме промяната“ за нов управител на Българската народна банка, е бил даскал на Иво Прокопиев.

Както ПИК писа по-рано днес, Илиян Михов е брат на Валентин Михов, назначен от самия Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката за председател на Надзорния съвет на Българска банка за развитие. Освен това, сингапурският професор има топла връзка с кръга „Капитал“. И Прокопиев, и Валентин Михов са минали образование в сингапурското бизнес учебно заведение на Илиян Михов.

Това се случва през 2009 година, когато олигархът изнася семейството си към островната държава. Според медийни публикации магистратура в същото учебно заведение, в което Михов е ректор, има и жената на Прокопиев – Галя.

Проф. Илиян Михов не е непознат за българската политика. През 2009 година, в първото правителство на Борисов, икономистът Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер. По-късно обаче, кандидатурата на Михов бе оттеглена заради остри обществени реакции, предизвикании  от тезите му за модификация на валутния борд, които не се приемат от българските политици и икономисти.

През септември 2009 г. проф. Михов предложи да се „модифицира“ режима на валутен борд по модел, прилаган от Китай през 2003 г. Тезата му срещна съпротивата не само на политиците, но и на мнозинството макроикономисти в България. „Аз въведох темата за гъвкав борд, но ако няма консенсус, ако разумни хора като Иван Костов и Георги Ганев не го приемат, няма да се случи, аз не съм женен за тази идея“, каза той тогава.

Притесненията на икономистите за идеята на проф. Михов са свързани фактически с намерението му да се договаря курса на българския лев, което означава той да престане да бъде фиксиран, както е в момента, и да стане плаващ.

Тогава Иван Костов предупреди, че по този начин ще се отвори коридор от 30 процента, в който левът да плава, което ще го направи уязвим за спекулантите. Костов прогнозира, че ако това се случи, левът ще бъде атакуван и девалвиран, а от това ще спечелят едри бизнесмени, чиито кредити ще бъдат стопени за сметка на спестяванията на гражданите, подобно на 1997 г., пише „Епицентър“.

В биографията на проф. Илиян Михов пише, че е познат като икономист от София, Пристън, Берлин и Сингапур, преподавател по макроикономика и иконометрия в „ИНСЕАД“. Илиян Михов е ученик на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Михов има огромен брой публикации в престижни издания, една от които е анализ на Голямата депресия в САЩ.

През 2008 г., в разгара на най-голямата финансова криза в САЩ след Голямата депресия той бе убеден привърженик на плана за спасяване на финансовата система на страната чрез изкупуване на т.нар. „токсични активи“, за който американският президент Барак Обама осигури 787 млрд. долара.

След като бе отхвърлен като вицепремиер, през 2010 проф. Илиян Михов бе гост в студиото на „Панорама“ и се опита да тушира негативните коментари за идеите си, като обясни, че не е бил разбран от политиците у нас и никога не е искал да бута валутния борд.

И разви тезата си: „По принцип имах в един момент една разработка, че бордът не да се разклати, той може да се затегне, т.е. да стане по-консервативен. Но това беше в периода, в който въобще не си говорихме за политически постове, за такива неща. За мен е ясно, че когато хората започнат да говорят вече на тази позиция, за малко по-различен борд, това се възприема по съвсем друг начин. И аз заради това побързах моментално, в първия ден да кажа – бордът няма да се пипа, въобще не е на дневен ред това нещо, въобще не е на дневен ред въобще да се променя валутният курс. И всичко, което казах изведнъж се обърна, че съм казал точно обратното. Не знам как стана това“.

Въпреки това негово обяснение от тогава никой политик не си позволи да опре до експертизата на проф. Михов.

източник: pik.bg

Коментари