ГРАЖДАНСКО ПОКЛОНЕНИЕ И ТЪРЖЕСТВЕНАТА ЗАРЯ-ПРОВЕРКА ПРЕД ПАМЕТНИКА НА АПОСТОЛА В ЛОВЕЧ


Гражданско поклонение и тържествената заря-проверка се проведоха на 18 февруари вечерта пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе посветено на 145 години от гибелта на Апостола и е част от богатата програма на Община Ловеч за годишнината.  Церемонията започна с  приемане на  тържествената проверка  -заря  от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която поздрави бойците.

Последваха тържествени слова от кмета на Ловеч  Корнелия Маринова, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и  от ловчанския митрополит Гавриил.

„За Левски винаги говорим с радост, изпитваме  светли чувства и гордост. Самото му присъствие в нашата история винаги е носило и носи сила и светлина. Трябва да се запитаме защо? Може би защото Левски не е жертва, а е победител! В нашата историята, изпълнена с кръвополития и много жертви – той е нашият национален герой“. Това каза в своето тържествено слово  кметът Корнелия Маринова.

„За мен е особена чест днес да бъда в Ловеч. И не само защото героичният Ловеч бе избран от Апостола за революционна столица, но защото именно оттук Левски поема своето последно пътуване“, изтъкна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Левски  идва от корените на българския народ и колкото някои да го омаловажават този народ като малък и беден, той има в себе си нещо велико“, изтъкна митрополит Гавриил.

Сред гостите бяха още депутатите Иван Миховски, Калин Василев и д-р Валентина Александрова, генерал-лейтенант Андрей Боцев – началник на отбраната, бригаден генерал Валери Цолов, областният управител  Георги Терзийски, новоназначеният генерален консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев. Община Ловеч се представяше освен от кмета и  от заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, както и секретарят на Общината Даниела Цанова.

Цветя и венци на признателност бяха положени пред паметника. Както всяка година на хълма се събраха и много признателни ловчалии с цветя.В тържествената заря-проверка участваха три роти от военна формация 42800 от Плевен, както и представителен духов оркестър на Сухопътните войски -София. Поради струпването на много хора беше въведено временна организация  на движението  по ул.“ Мадара“ от парка „Стратеш“  до кв. „Дръстене“.
По-рано в неделя в храм „Света Троица“ бе отслужена панихида за Васил Левски.

Коментари