ГРАЖДАНСКИ ХЕКАТОН ЗА МЛАДИТЕ ХОРА СЕ ПРОВЕДЕ В ТРОЯН


На 16-ти ноември (четвъртък) в сградата на Туристически информационен център – Троян се проведе Граждански хекатон – дейност по проект „Ефективни политики за задържане и развитие на младите хора в Троян“, организирана от Сдружение „Обществен компас“.

Инициативата имаше за цел  да провокира креативността на над 40 участници от средните училища в община Троян. В пет тематични работни групи чрез решаване на казуси и ролеви игри,  чрез методите  „дизайн мислене“, „коучинг“ и „прототипиране“ младите хора потърсиха решаване на различни социални проблеми като необходимост от по-чиста околна среда, бездомните животни, ангажиране на свободното време и възможностите за личностно развитие и израстване.

Във втория модул учениците се срещнаха с успешни представители на бизнеса, сред които г-н Ангел Станев, Цветомир Таслаков, Радина Таракчиева и Илина Иванова, Борис Раев, а онлайн се включиха работещите извън Троян – Адрияна Михайлова, Петко Цочев и Димитър Добрев.

Те споделиха своя път на израстване и трудните избори, които са правили за своята реализация. Сред практичните съвети, отправени към младежите, на които предстои избора на кариера,  бяха да ценят трудолюбието,  да гледат на всеки провал като урок, от който могат да си направят изводи, да не се отказват от трудностите, а да опитват отново и отново, да търсят съмишленици за своите смели мечти, да учат чужди езици, да ценят свободата и това, което родният дом ти  дава.

Следващата дейност по проекта, която предстои е провеждането на кампания в социалните мрежи под надслов „Да живееш в Троян е супер яко!“, която има за цел да насочи фокуса на вниманието на младите хора към позитивите, които нашият град предлага като условия за живот и развитие.

Коментари