Гешев: Приватизацията беше криминален процес


Прокопиев и други олигарси стояха зад протестите срещу избора ми, категоричен е обвинител №1. Обявяват първите 100 сделки, които подхваща прокуратурата

Приватизацията в голямата си част беше криминален процес“. Това посочи в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев. Той направи равносметка за първите дни от работата си като обвинител №1 и коментира активността на държавното обвинение по болни за обществото теми като раздържавяването на активи за милиарди по времето на Иван Костов.

„Чакам в близките дни първата порция държавни структури и предприятия, които ще бъдат проверявани – около 100 на брой. Едни от водещите са „Кремиковци“ и „Бобов дол“, това са приватизационните сделки с най-големи активи“, уточни главният прокурор.

По думите му, за да може да се прецени давността на всяка приватизационна сделка, трябва да се разгледа всеки отделен случай. Той посочи още, че прокуратурата ще си свърши работата по действащия закон, а политиците трябва да свършат своята работа.

„Надявам се да направят всичко възможно в рамките на своята компетентност – като част от законодателната власт, за да отвържат ръцете на прокуратурата, за да може да направи пълни, цялостни и компетентни разследвания, които да дадат на българските граждани справедливост“, подчерта Гешев.

„От този криминален процес


получиха активи и пари

много широк кръг


от български граждани, които сега имат интерес да се запазят нещата, каквито са до момента. И затова се развива тезата, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността“, категоричен бе Гешев, като допълни, че разследването на приватизационния процес ще върне в обществото чувството за справедливост и добави, че има и неща, които не могат да бъдат възстановени.

„Надеждата ми е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес ще направим всичко възможно да възстановим това чувство за справедливост в много по-голям обем, отколкото е в момента“, подчерта главният прокурор.

Гешев посочи, че втората част от работата на прокуратурата ще е да се анализира дали е имало вече прокурорски проверки по тези сделки през годините: „И ще установим, ако е имало нарушения от страна на колегите“.

„Като главен прокурор дали харесвам или не харесвам някого, не ми влияе. Имам философски различия с хората от така наречената градска десница. Мен не могат да ме уплашат. Протестите срещу мен ми действаха стимулиращо – зад тях в основната им част стояха икономически интереси като на Прокопиев, а също и политически интереси.


Нямаме план за олигарсите,

след като съберем доказателства

можем да правим планове. Генезисът на българския капитал в голямата си част е с криминален произход, който продължава по тези правилата, по които се е зародил. Прокуратурата не мрази богатите по принцип. Имаме обаче еднакъв подход към всички, не може правилата да важат само да социално слабите“, допълни главният прокурор.

„Нямам амбиции в сферата на политиката. Нямам афинитет към това да говоря едно, а да правя друго“, категорично отговори Иван Гешев на въпрос дали след 7 години ще опита да влезе в политиката. Той посочи, че са се опитвали да му изпращат есемеси, но сега никой не смее да му се обади и да му оказва давление за каквото и да било.

„Случаят е предмет на проверка. Знам от колегите, че е изискана информация от испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество. Едва ли мога да ви кажа в реално време всичко, каквото се прави“, заяви главният прокурор на въпрос какво се случва с разследването на т.нар къща в Барселона и уточни, че така биха постъпили и в други случаи.

Главният прокурор и държавното обвинение също имат право на глас и мнение, а не само адвокатите и политиците, заяви още Гешев, като подчерта, че не възнамерява да се извинява на никого за това, че казва истината и излага мнението си.

„Не обичам да ми казват какво да мисля. Да –


наглост е определени кръгове и

адвокатите им да искат промени

в конституцията във връзка с държавното обвинение, а такова становище да не е поискано от прокуратурата. Аз казвам истината, а те искат да се извинявам за това, след което претендират за демократичност. Много са чувствителни“, така главният прокурор отговори на призивите на адвокати и неправителствени организации да се извини за своите думи от миналата седмица.

Главният прокурор направи сравнение с боксов мач, при който единият от състезателите не харесва стила на другия, затова иска да му бъдат вързани ръцете.

„Преценката ни е дали някой е нарушил закона и тя не стъпва на това от коя партия е, за хора от Басейнова дирекция са събрани доказателства, затова са обвинени. Никой няма да обвини някого, че си върши работата. Дали си член на ВМРО, „Да, България“ или ГЕРБ, няма значение“, отговори главният прокурор на критиките, че се повдигат обвинения само на членове на определени политически сили за сметка на други.

„Аз не съм политик и това е силата на главния прокурор – имам седем години мандат и не се интересувам от рейтинг. Нещата, които говоря, аз ги вярвам, дали ще мога да ги свърша, не знам, но ще положа всички усилия. Не съм бил част от т.нар. елити, а част от обикновените български граждани допреди три години. Нямам амбиции в сферата на политиката и афинитет да говоря едно и да правя друго“, заяви още Гешев.


Коментари